Sanjin Sefić bit će izručen Bosni i Hercegovini

Sefić je nakon nesreće 10. oktobra pobjegao da bi dva dana kasnije bio uhapšen u Srbiji na osnovu međunarodne potjernice raspisane po naredbi Kantonalnog suda u Sarajevu (Al Jazeera)

Apelacioni sud u Novom Sadu pravosnažno je odlučio da državljanin Bosne i Hercegovine Sanjin Sefić, koji se sumnjiči da je automobilom kod Zemaljskog muzeja u Sarajevu 10. oktobra uvečer usmrtio dvije djevojke, bude izručen toj državi.

Tom odlukom odbijena je žalba Sefićevog branioca i potvrđeno rješenje Višeg suda u Novom Sadu kojim je utvrđeno da su ispunjene zakonske pretpostavke za izručenje Sefića Bosni i Hercegovini zbog krivičnog djela “teško djelo protiv sigurnosti javnog prometa i neukazivanje pomoći osobi povrijeđenoj u saobraćajnoj nesreći”.

U saopćenju Višeg suda u Novom Sadu navodi se da će spisi predmeta u najkraćem roku biti dostavljeni Ministarstvu pravde Srbije jer konačnu odluku o izručenju donosi ministar pravde.

Uhapšen u Srbiji

Sefić je nakon nesreće 10. oktobra pobjegao da bi dva dana kasnije bio uhapšen u Srbiji na osnovu međunarodne potjernice raspisane po naredbi Kantonalnog suda u Sarajevu.

Inače, organi Bosne i Hercegovine vode postupak protiv još tri osobe koje se dovode u vezu sa saobraćajnom nesrećom zbog sumnje da su pomogle Sefiću poslije izvršenja krivičnog djela.

Kako su prenijeli bosanskohercegovački mediji, to su A. D. (29) iz Sarajeva, N. S. (28) iz Foče i S. S. (22) iz Sarajeva.

U dvorištu porodične kuće N. S. nađen je automobil Golf 6, koji je, prema podacima policije, korišten za izvršenje krivičnog djela, a čiji je vlasnik A. M. iz Sarajeva.

Izvor: Agencije