Šangajska lista: Univerzitet u Zagrebu predvodi regiju

Na fakultetu se usvaja određena naučna metodologija, razvija kritička svijest i vježba razmišljanje (Getty Images)

“Univerzitet u Beogradu jeste pao na ovogodišnjoj Šangajskoj listi, ali nikako ne možemo govoriti o neuspehu, jer smo i dalje među 500 najboljih univerziteta u svetu”, izjavila je rektorica Univerziteta u Beogradu Ivanka Popović.

“Smatram i dalje da je naša pozicija u top 500 izvanredan uspeh za jedan univerzitet koji dolazi iz zemlje koja ima ograničene mogućnosti da finansira nauku, istraživanja i uopšte visoko obrazovanje”, rekla je Popović za Tanjug.

Dodala je da su s Univerizteta u Beogradu najavljivali da će doći do pada na Šangajskoj listi zato što postoje mnogi faktori koji utječu na plasman jednog univerziteta.

“Mi smo najavili da ćemo zbog određenih parametara koje ove godine ne možemo da ispunimo skliznuti na Šangajskoj listi, samo nismo znali za koliko će to biti”, kaže Popović.

Velika konkurencija

Kako je navela, stjecajem okolnosti Univerzitet u Beogradu imao je u protekle dvije godine doprinos koji sada ne postoji.

Zbog tih nekoliko poena, kako kaže, došlo je do velike promjene.

“Jako je velika konkurencija i desetinke poena utiču na plasman”, pojasnila je ona.

Dodaje da je u Srbiji godinama unazad nauka u stagnaciji, ali da se nada da će se novim zakonima (Zakonom o fondu za nauku i Zakonom o nauci i istraživanju) u narednom periodu Univerzitet u Beogradu polako konsolidirati i stabilizirati poziciju na Šangajskoj listi.

“Jeste došlo do pada na listi, ali nikako ne možemo govoriti o neuspehu, jer biti u top 500 univerziteta u svetu je neverovatan uspeh. Mi smo u regionu još najbolji”, navela je ona.

Univerzitet u Beogradu na Šangajskoj listi za 2019. nalazi se između 401. i 500. mjesta.

Na prošlogodišnjoj listi bio je rangiran između 301. i 400. mjesta.

Prvo i drugo mjesto na listi zauzimaju američki univerziteti Harvard i Stanford, a treći je britanski Cambridge. Među prvih deset univerziteta osam je iz SAD-a, a dva iz Velike Britanije.

Stvar prestiža

Ove godine na Šangajskoj listi ponovo je rangiran Univerzitet u Zagrebu, koji se našao u grupi između 401. i 500. mjesta, dok je Univerzitet u Ljubljani u grupi između 501. i 600 mjesta.

Univerzitet u Novom Sadu rangiran je, kao i prošle godine, između 901. i 1000. mjesta. Ostale zemlje regije nemaju predstavnike među hiljadu najboljih.

Šangajska lista, koju svake godine objavljuje univerzitet Jiao Tong iz Šangaja, jedna je od najutjecajnijih lista koja rangira najbolje univerzitete u svijetu.

To je neformalna lista, ali je stvar prestiža naći se na njoj jer obuhvata samo 2% svjetskih univerziteta.

Kriteriji po kojima se obavlja rangiranje jesu broj dobitnika Nobelovih nagrada, broj naučnih radova objavljenih u časopisima Science i Nature, kao i citiranost istraživača.

Izvor: Agencije