Sandra Perković odbranila olimpijsko zlato nakon drame

Najbolja hrvatska atletičarka, aktuelna olimpijska i europska prvakinja Sandra Perković u Rio de Janeiru odbranila je zlatnu medalju u bacanju diska osvojenu prije četiri godine na Olimpijskim igrama u Londonu.

Ona je do zlata došla trećim bacanjem, hicem od 69,21 metara.

Perković je u prva dva pokušaja pogodila zaštitnu mrežu, čime je ugrozila šansu za odbranu zlatne medalje. Nakon pobjedničkog hica, Perković je u četvrtom pokušaju ponovno pogodila mrežu.

Sandra Perković je do zlata došla na gotovo identičan način na koji se plasirala u finale, jer su joj dan ranije prva dva hica bila neispravna.

‘Pogađala sam mrežu kao Ronaldo’

Nakon pobjede, Perković je kazala: „Pogađala sam mrežu kao Ronaldo, no srećom ušao je hitac u trećoj seriji nakon kojeg sam znala da je sve gotovo. Jedan hitac za plasman u finale, jedan hitac za zlato – to stvarno nisam planirala. Kad sam prvi puta bacila u mrežu, nije bilo panike, znala sam da mogu daleko i znala sam koliko vrijedim. Drugi prijestup me iznenadio, no opet nije bilo treme ili straha. Rekla sam sama sebi  – ‘Sandra, nikad nisi bila odmornija, spremnija i iskusnija, pa ne možeš odavde otići s tri neispravna hica.’ Najgore što ništa nisam radila pogrešno, sve je bio automatizam.”

“Kad sam ispustila disk iz ruke, znala sam da je to zlato i da me nitko ne može stići. Odmah sam se opustila. Makar, mislim da je šesti hitac išao dalje od pobjedničkog. Nema veze, za 10 centimetara sam bolja nego u Londonu. Napredujem”.

Perković je tako nastavila svjetsku dominaciju u bacanju diska, koja traje od 2010. godine. Ove sezone već je osvojila zlato na Evropskom prvenstvu u Amsterdamu, te je osigurala naslov pobjednice Dijamantne lige.

Sandra Perković je postala tek druga atletičarka u povijesti koja je uspjela odbraniti olimpijsko zlato u bacanju diska. Njemica Evelin Jahl je pobijedila u 1976. u Montrealu i četiri godine kasnije u Moskvi.

Srbija je savladala Španiju 10:7 [Izvor: EPA]

Mađarska je najtrofejnija vaterpolska reprezentacija sa devet zlatnih olimpijskih medalja i bila je favorit u dvoboju protiv Crne Gore. Međutim, nakon velike drame, pobjeda je pripala Crnogorcima, koji su bili bliži slavlju i u regularnom dijelu utakmice.

Crna Gora je vodila 4-1, pa 5-2, 6-3 i 8-6, no u posljednjoj četvrtini Mađarska je uspjela izjednačiti na 9-9. Odabranici Vladimira Gojkovića imali su i zadnji napad za pobjedu, no nisu ga realizirali.

Prilikom izvođenja peteraca Miloš Šćepanović je odbranio dva peterca, a ključni pogodak za pobjedu postigao je Vjekoslav Pašković.

Najefikasniji igrač u crnogorskim redovima bio je Aleksandar Ivović s tri gola, a odličan je bio i Šćepanović sa 13 obrana. U mađarskim redovima Marton Vamos i Balazs Erdely su ostvarili po tri pogotka.

Izvor: Al Jazeera i agencije