Sandersu glasovi američke dijaspore

Velika pobjeda Sandersa koga je Clinton uvjerljivo nadmašila u pet američkih saveznih država prošlog utorka (Reuters)

Bernie Sanders, jedan od demokratskih kandidata za predsjednika Sjedinjenih Američkih Država, zabilježio je veliku pobjedu u globalnom stranačkom glasanju, prenosi agencija AP.

Njegova stranka je objavila kako je 34.570 američkih državljana koji žive van domovine u 38 država glasalo internetom, poštom i lično od 1. do 8. marta. Sandersu je pripalo 69 posto glasova, te je tako osvojio devet od 13 delegata koje je bilo moguće osvojiti. Njegova jedina rivalka Hillary Clinton osvojila je 31 posto glasova, pa su joj pripala četiri delegata.

Američka agencija AP navodi kako je riječ o velikoj pobjedi Sandersa koga je Clinton uvjerljivo nadmašila u pet američkih saveznih država prošlog utorka.

Uprkos inostranoj pobjedi, Sanders za Clinton u stranačkim izborima za predstavnika na predsjedničkim izborima ove godine zaostaje za više od 300 delegata. Do sada je Clinton sakupila 1.163, a Sanders 844 delegata.

Borba na Zapadu

U američkom sistemu partijskih izbora, glasači biraju delegate koji podržavaju njihove kandidate u svakoj saveznoj državi, a potom delegati glasaju za kandidate na stranačkim nacionalnim konvencijama.

Demokratska stranka je trenutno na polovini primarnih izbora i sada se pažnja preusmjerava ove sedmice na zapadne države i Sanders računa da će tamo pobijediti kako bi smanjio prednost bivše američke državne tajnice.

U utorak demokrate glasaju u Arizoni, Idahu i Utahu, a kandidati se bore za 131 delegata, a u subotu se glasa u Alasci, Hawaiijma i u Washingtonu (ukupno 142 delegata).

„Vodimo jaku kampanju i planiramo je realizirati sve do Demokratske nacionalne konvencije ovog ljeta“, kazao je Sanders.

Izvor: Agencije