Sanders suspendirao kandidaturu za predsjedničke izbore

Sanders je u početku nadmašio očekivanja u vezi sa sposobnošću povratka magije iz kampanje 2016. (EPA)

Senator iz Vermonta Bernie Sanders, koji je jedno vrijeme uvjerljivo vodio u borbi za kandidaturu na predsjedničkim izborima Sjedinjenih Američkih Država iz redova Demokratske stranke da bi ga potom pretekao Joe Biden, okončao je borbu za kandidatsko mjesto u srijedu, prenosi Al Jazeera English, pozivajući se na agencije.

Dodaje se da je to priznanje da je bivši potpredsjednik SAD-a Biden uvjerljivo u vodstvu na predizborima Demokratske stranke i da ga Sanders više ne može stići.

Potez senatora iz Vermonta čini Bidena, prema svim pretpostavkama, kandidatom demokrata, koji treba izazvati aktuelnog predsjednika Donalda Trumpa (Republikanska stranka) na izborima u novembru.

Sanders je u početku nadmašio ogromna očekivanja u vezi s njegovom sposobnošću povratka magije iz njegove predsjedničke kampanje 2016. i prošlog oktobra čak je prebrodio i srčani udar tokom kampanje.

No, nije uspio pretvoriti veliku podršku u održiv put ka kampanji zbog strahova hoće li, između ostalog, njegova demokratsko-socijalistička ideologija biti prijemčiva većini glasača.

Bio pobunjenička alternativa

Taj 78-godišnji političar počeo je pohod ka Bijeloj kući suočen s pitanjima može li dobiti podršku građana koji su bili uz njega prije četiri godine, kad je bio pobunjenička alternativa izboru stranačkog establišmenta u liku i djelu Hillary Clinton.

Iako je 2016. osvojio 22 države, nije bilo garancija da će u ovom ciklusu biti važan kandidat, naročito zato što je bio najstariji.

Ipak, Sanders je iskoristio dobro stanje u anketama i znatno sakupljanje finansija – kampanja je gotovo potpuno plaćena malim donacijama posredstvom interneta – i ušutkao rane sumnje.

No, u nastavku je Biden privukao više glasača, dodaju agencije.

Na unutarstranačkim izborima, koji traju od 3. februara do 23. juna, Biden je dosad osvojio 1.217 delegata, a Sanders 914.

Da bi neko osvojio nominaciju za kandidata Demokratske stranke, potrebno je da ima najmanje 1.991 od 3.979 delegata, koji će na Demokratskoj nacionalnoj konvenciji odlučiti o kandidatima stranke za predsjednika i potpredsjednika SAD-a.

Izvor: Agencije