Oglasi

Sanders predstavio plan borbe protiv klimatskih promjena

Sanders je optužio naftne kompanije da su spremne uništiti planet radi svojih kratkoročnih profita.
SAD bi proizvodio 100 posto električne energije iz obnovljivih izvora do 2030EPA

Demokratski predsjednički kandidat Bernie Sanders otkrio je 16,3 biliona dolara vrijednu strategiju borbe protiv klimatskih promjena tokom obilaska sjeverne Kalifornije koji je uključio susrete s porodicama preseljenim zbog smrtonosnih požara i skup u glavnome gradu Sacramentu.

Prema planu "počelo bi desetljeće Green New Deala", desetogodišnja savezna "mobilizacija" koja bi klimatske promjene uključila u svaku političku akciju, od imigracije do vanjske politike uz obećanje da će se time otvoriti 20 miliona radnih mjesta.

SAD bi proizvodio 100 posto električne energije iz obnovljivih izvora do 2030. te postigao "potpunu dekarbonizaciju" do 2050, prema tome planu.

"Masovno ćemo ulagati u energiju vjetra, sunčevu energiju i druge održive energije", rekao je Sanders okupljenom mnoštvu koje ga je oduševljeno pozdravljalo u parku u gradskom središtu ne obazirući se na nesnosne vrućine.

Strateški planovi

Obraćajući se mnoštvu od oko 5000 ljudi u parku i oko njega, Sanders je optužio naftne kompanije da su spremne uništiti planet radi svojih kratkoročnih profita.

"Ne možemo okretati leđa ovoj krizi", rekao je Sanders. "Moramo voditi cijeli svijet u novom energetskom smjeru", istaknuo je.

Njegova strategija obuhvaća desetke strateških planova da SAD beskompromisno odustane od fosilnih goriva u proizvodnji električne energije, prijevozu i u graditeljskom sektoru.

Svrha je obnoviti američko vodstvo u borbi protiv klimatskih promjena u sklopu pariškoga klimatskog sporazuma i potrošiti bilione dolara za pomoć radnicima u sektoru fosilnih goriva i ranjivim manjinskim zajednicama u prijelazu na zelenu ekonomiju.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.