Sanders ponovo nazvao Trumpa lažovom

Bernie Sanders je na izborima u utorak osvojio treći mandat u Senatu (EPA)

Bivši kandidat za demokratsku predsjedničku nominaciju Bernie Sanders nazvao je predsjednika SAD-a Donalda Trump “patološkim lažovom” i u pobjedničkom govoru nakon reizbora za senatora osudio njegovu rasističku politiku.

“Imamo predsjednika koji je patološki lažov i radi nešto što nijedan predsjednik u mom životu nije radio”, rekao je Sanders, senator iz Vermonta, uz povike odobravanja svojih pristaša, prenosi agencija dpa.

“Umjesto da ujedinimo američku naciju, on nas dijeli po boji kože, po porijeklu, po vjeri, rodu, spolnoj orijentaciji. Naš je posao da tom predsjedniku kažemo da nećemo tolerirati politiku koja je rasistička i homofobna”, kazao je Sanders, najistaknutiji predstavnik američke ljevice u Senatu.

Osim Sandersa, i druga demokratska uzdanica Tim Kaine lakoćom je obranio senatski mandat u Virginiji, pokazuju neslužbeni rezultati.

Sandersu, koji se natjecao za demokratsku predsjedničku nominaciju protiv Hillary Clinton, ovo je treći mandat u Senatu, a Kaineu, koji je bio potpredsjednički kandidat Hillary Clinton, drugi mandat.

Demokratama Zastupnički dom

U međuvremenu je objavljeno da su demokrati preuzeli kontrolu nad Zastupničkim domom Kongresa na američkim izborima održanim u utorak, dok su republikanci zadržali većinu u Senatu.

Birališta su zatvorena diljem Sjedinjenih Američkih Država, iako se glasovi još uvijek prebrojavaju u ključnim područjima, među kojima je Kalifornija, najnaseljenija američka država.

Posljednja birališta koja su zatvorena su ona na Aljasci.

Trump je odmah po objavljivanju prvih rezultata proglasio je na Twitteru takav rezultat “velikim uspjehom”, no poraz u donjem domu Kogresa pritom nije spomenuo.

Izvor: Agencije