Sanders: Ponosan sam Jevrej, a Netanyahu je rasista

Bernie Sanders je saopšto da će bojkotovati godišnju političku konferenciju Američko-izraelskog odbora za odnose s javnošću (Reuters)

Američki demokratski predsjednički kandidat Bernie Sanders izjavio je da će razmotriti pitanje vraćanja sjedišta ambasade svoje zemlje iz Jerusalema u Tel Aviv ako bude izabran za predsjednika.

Za izraelskog ministra vanjskih poslova Sandersove izjave su zastrašujuće, zbog čega je izjavio da oni koji podržavaju Izrael neće podržati Sandersovu kandidaturu nakon ovakvih komentara.

Tokom televizijske debate Sanders je rekao da će preispitati kontraverznu odluku administracije predsjednika Donalda Trumpa o preseljenju američke ambasade u Jerusalem.

Na pitanje o tome, Sanders je odgovorio:

„Preispitat ću Trumpovu kontroverznu odluku o premještanju ambasade.“

Veći fokus na Palestince

Iako je izrazio svoju podršku izraelskom suverenitetu, Sanders je tokom debate dodao da bi se trebao staviti veći fokus na Palestince i njihova prava.

„Mislim da bi naša vanjska politika na Bliskom istoku trebala biti apsolutna zaštita nezavisnosti i sigurnosti Izraela, ali ne možemo zanemariti patnje palestinskog naroda“, dodao je.

Sanders se smatra najizglednijim kandidatom za osvajanje demokratske nominacije za izbore 2020., a slijedi ga milijarder Michael Bloomberg.

Oba kandidata potiču iz američke jevrejske manjine.

Sjedinjene Američke Države preselile su svoju ambasadu u Izraelu iz Tel Aviva u okupirani Jerusalem 2018. godine, nakon što je Trump proglasio Jerusalem, istočni i zapadni dio grada, glavnim gradom Izraela u decembru 2017.

Trumpova odluka je izazvala talas nezadovoljstva na palestinskim teritorijama, kao i brojne islamske i međunarodne reakcije i osude ovakvog poteza.

Prošlog ponedjeljka, Sanders je saopćio da će bojkotirati godišnju političku konferenciju Američko-izraelskog odbora za odnose s javnošću (AIPAC), najistaknutije pro-izraelske lobističke grupe u SAD-u, koja se održava od 1. do 4. marta.

Podržavat ću prava i Izraelaca i Palestinaca

Rekao je da izraelski narod ima pravo da živi u miru i sigurnosti, kao i palestinski narod.

„I dalje sam zabrinut zbog platforme koju AIPAC pruža liderima koji pokazuju netoleranciju i protive se osnovnim pravima Palestinaca. Zbog toga neću prisustvovati njihovoj konferenciji, a kao predsjednik ću podržavati prava i Izraelaca i Palestinaca i učiniti sve što je moguće kako bi se uspostavili mir i stabilnost u regiji“, rekao je.

Istaknuo je da ankete daju prednost njegovoj pobjedi nad republikanskim predsjednikom, rekavši da je „realnost takva da nam za pobjedu Trumpa treba kandidat koji ima energiju i entuzijazam“.  

U rijetkom govoru o svojoj religiji, Sanders je rekao:

„Veoma sam ponosan što sam Jevrej“, ali je izrazio razočarenje što „Izrael trenutno vodi (Benjamin) Netanyahu (koji je) reakcionarni rasista“.

Izraelski ministar vanjskih poslova Israel Katz rekao je da su „Sandersovi komentari zastrašujući“, te kako on ima dugu prošlost napada na Izrael i najsvetije stvari njegova identiteta i nacionalne sigurnosti.

„Naravno, oni koji podržavaju Izrael (u Sjedinjenim Američkim Državama) neće podržati nekoga ko se protivi tim stvarima“, dodao je.

Izvor: Agencije