Sanders podržao Clinton za predsjednicu

Donald Trump je uzvratio, rekavši da je Bernie Sanders 'sada zvanično dio namještenog sistema' (EPA)

Senator Bernie Sanders, doskorašnji glavni rival Hillary Clinton u borbi za nominaciju za kandidata Demokratske stranke na predsjedničkim izborima u SAD-u, podržao je kandidaturu Clinton za predsjednicu.

On je na skupu u Portsmouthu, New Hampshire, stojeći pored Hillary Clinton, obećao da će se njegova “politička revolucija” nastaviti, ali je priznao da je ona osvojila dovoljno delegata za nominaciju, prenosi AP.

Sanders je rekao da podržava Hillary Clinton za predsjednicu zato što se ona može uhvatiti ukoštac s problemima poput nejednakosti, klimatskih promjena i studentskih zajmova.

Zajedno protiv Trumpa

Dodao je da je Hillary Clinton spremna boriti se za povećanje minimalne cijene rada, otvaranje novih radnih mjesta, širi pristup zdravstvenoj pomoći, što su, kako je naveo, vrijednosti koje republikanski kandidat, milijarder Donald Trump, ne dijeli.

Trump je uzvratio, rekavši da je Sanders “sada zvanično dio namještenog sistema”.

Njegov savjetnik Steven Miller je kazao da je Hillary Clinton kandidatkinja koja najviše podržava rat, Wall Street i izmještanje poslova u offshore kompanije u historiji Demokratske stranke.

Hillary Clinton je nakon Sandersovog govora izjavila: “Udružujemo snage kako bi porazili Donalda Trumpa!”

“Ne mogu da ne kažem koliko ću više uživati u ovim izborima kada smo na istoj strani. Znate šta? Jači smo zajedno”, rekla je ona.

Izvor: Agencije