Sanders nije siguran u podršku Bidena i Hillary Clinton

Porasle su napetosti u odnosima Bidena i Sandersa (EPA)

Bivši demokratski potpredsjednik SAD-a Joe Biden i kandidatkinja Demokratske stranke na prošlim predsjedničkim izborima Hillary Clinton nisu se izričito izjasnili da li će podržati prosocijalističkog senatora Bernieja Sandersa ako dobije nominaciju demokrata ne predstojećim izborima, javlja AP.

“Ne mogu sada da kažem. To će zavisiti od toga kako ćemo se odnositi jedan prema drugom od sada, pa do izbora (predsjedničkog) kandidata”, rekao je Biden novinarima u Muscatineu, šest dana pred stranačke izbore u Iowi.

Biden, koji se ponovo bori za predsjedničku nominaciju demokrata, ranije je obećao da će podržati demokratskog kandidata, bez obzira ko to bude bio, i tokom sadašnje kampanje isticao da će “pakleno pomagati” svakom svom rivalu da pobjedi aktuelnog predsjednika Donalda Trumpa, prenosi Tanjug.

Međutim, kako navodi AP, u međuvremenu su porasle napetosti u odnosima Bidena i Sandersa, a koje reflektuju ideološke podjele unutar Demokratske stranke – s jedne strane Bidena, dugogodišnjeg člana establišmenta, i Sandersa, samostalnog demokratskog socijaliste iz Vermonta.

Različiti stavovi o mnogim pitanjima

Agencija podsjeća da njih dvojica imaju različite stavove prema socijalnom osiguranju, spoljnoj politici i trgovini.

Ankete pred prve stranačke izbore u Iowi pokazuju da su Biden i Sanders izjednačeni sa senatorkom iz Massachusettsa Elizabet Warren i bivšim gradonačlenikom South Benda Peteom Buttigiegom.

Prošle nedjelje Sandersova protivnica 2016. u trci za demokratsku predsedničku nominaciju Hillary Clinton odbila je da kaže da li će ga podržati ako ove godine bude nominovan, osuđujući čak njegov politički stil.

Kasnije je, ipak, donekle revidirala svoj stav, navodeći da je njen prioritet “penzionisanje Trumpa” i da će, kao što je to uvijek činila, podržati kandidata demokrata.

Izvor: Agencije