Sanchez protiv koalicije s Podemosom, nudi alternativu

Sanchez kaže da koalicijska vlada ne bi funkcionirala jer među strankama vlada preveliko nepovjerenje (EPA)

Čelnik španskih socijalista Pedro Sanchez izjavio je u utorak da postoji previše razlika u stavovima između njegove stranke i krajnje lijeve koalicije Podemos da bi mogli formirati zajedničku vladu.

Ponudio je alternativnu opciju, po kojoj bi se stranke dogovarale o politikama, a Podemos bi umjesto mjesta u vladi dobio niže dužnosti.

No, čelnik Podemosa Pablo Iglesias poručio je da je koalicijska vlada jedina opcija, prenosi Hina.

Sanchez, tehnički premijer od neriješenih izbora u aprilu, ponovio je da odbacuje taj zahtjev Podemosa i da nudi alternativno rješenje.

Socijalisti su pobijedili na izborima u aprilu, ali nisu dobili dovoljno zastupničkih mjesta da bi mogli vladati bez podrške drugih stranaka.

‘Politika se zasniva na garancijama’

Ako do 23. septembra ne bude postignut dogovor o vladi, novi izbori bit će održani 10. novembra.

“Premda danas nisu ispunjeni uvjeti da postanemo partneri u vladi, nema razloga da budemo neprijatelji. Možemo biti lojalni saveznici, kao što smo bili i prije”, rekao je Sanchez u govoru pred članovima svoje Socijalističke stranke, sindikata i nevladinih organizacija.

Podemos je prošle godine podržao prethodnu socijalističku vladu, a da nije bio njen dio.

Sanchez insistira na tome da koalicijska vlada ne bi funkcionirala jer među strankama vlada preveliko nepovjerenje, što pokazuje koliko će biti teško postići dogovor.

No, Iglesias zasad ne popušta.

“Politika se ne može zasnivati na povjerenju nego na garancijama. Koalicijska vlada jedina je garancija da će se provesti politike koje mogu promijeniti živote ljudima. O tome je riječ.”

Izvor iz vlade rekao je da bi Sanchez Podemosu mogao ponuditi dužnosti zamjenika ministara ili visoke pozicije u javnim kompanijama.

Više od 300 političkih prijedloga

Sanchez je, također, ponudio uspostavu nezavisnih mehanizama koji bi osigurali poštivanje bilo kakvih dogovora s tom strankom o politikama.

Istakao je da je i dalje spreman na dogovor te da nema razloga za ponavljanje izbora, predstavljajući više od 300 političkih prijedloga kojima želi privući saveznike za formiranje nove vlade.

Prijedlozi se odnose na reforme na području rada, penzija, nekretnina i zaštite životne sredine koje bi se mogle svidjeti Podemosu, rekao je visoki izvor iz Socijalističke stranke.

Socijalistička stranka smatra da postoji 30% šanse da se postigne dogovor o vladi i 70% da se ide na nove izbore, rekao je izvor.

Izvor: Agencije