Sanchez prihvatio mandat za sastavljanje vlade

Sanchez će sljedeće sedmice početi novu seriju sastanaka sa stranačkim čelnicima (EPA)

Dosadašnji španski premijer Pedro Sanchez, čija je stranka lijevog centra PSOE osvojila najviše glasova na izborima u novembru, ali nedovoljno za samostalno formiranje vlade, prihvatio je novi mandat za sastavljanje vlade koji mu je dao kralj Felipe VI.

Time se obavezao formirati koalicijsku vladu, pa će najvjerovatnije u januaru izaći s prijedlogom vlade u parlamentu, gdje će zastupnici glasati o njoj, prenosi Hina.

Kralj Filip VI prethodno je završio dvodnevne razgovore s vođama parlamentarnih stranaka kako bi vidio je li moguće sastaviti vladu. Mandat je dao Sanchezu jer je osvojio najviše glasova na izborima i jer mu je rekao da vjeruje u mogućnost sastavljanja koalicijske vlade.

Nova serija sastanaka

Detalje dosadašnjih pregovora s potencijalnim partnerima Sanchez nije objavio, poručivši da je potrebna diskrecija kako bi oni uspješno završili.

Sanchez će sljedeće sedmice početi novu seriju sastanaka sa stranačkim čelnicima s obzirom na to da je dosad uspio dogovoriti koalicijsku vladu jedino s lijevim Unidas Podemosom, što mu nije dovoljno za formiranje vlade.

“Španija nema vremena za gubljenje. Naš je prijedlog da buduća vlada bude jasno progresivna, ojačana sporazumom koji smo postigli s Unidas Podemosom. Ona će se zasnivati na dijalogu”, rekao je Sanchez, 47-godišnji ekonomist, u obraćanju novinarima u Madridu.

Dugi pregovori

Razgovori s ostalim strankama mogli bi potrajati sedmicama prije nego što u parlamentu bude održano glasanje o Sanchezovoj vladi. Njegova Španska socijalistička radnička stranka (PSOE) na prijevremenim izborima u novembru dobila je 120 zastupnika u parlamentu koji ima 350 mjesta. Za formiranje vlade potrebno je 176 mjesta. Prijevremeni izbori održani su nakon što PSOE, nakon slične pobjede u aprilu, nije uspio formirati vladu.

PSOE trenutno pregovara s Katalonskom republikanskom ljevicom (ERC), najvećom strankom za nezavisnost Katalonije, koja ima 13 zastupnika, a od koje se nada podršci za stvaranje velike lijeve koalicije. Od malih regionalnih stranaka moglo bi zavisiti formiranje vlade.

Sanchez će u ponedjeljak razgovarati i sa čelnikom konzervativne Narodne stranke, najveće opozicijske stranke. Od njega bi mogao zatražiti suzdržavanje od glasanja kako bi Španija dobila vladu.

Mogući i novi izbori

Ako pregovori o sastavljanju vlade ne uspiju, Španci bi sljedeće godine morali izaći na pete parlamentarne izbore u posljednjih pet godina. PSOE i Narodna stranka izmjenjuju se na vlasti posljednja četiri desetljeća.

No, godine 2015, zbog visoke nezaposlenosti i korupcijskih skandala, na političkoj sceni pojavile su se tri nove stranke, narušivši tradicionalno dvostranačje.

Otad Španija ne uspijeva dobiti stabilnu većinsku vladu. Ako Sanchez uspije, bit će to prva koalicijska vlada od uvođenja demokratije u drugoj polovini 70-ih godina prošlog stoljeća, nakon smrti Franciska Franka i ukidanja diktature.

Izvor: Agencije