Sanacija najvećeg podnog mozaika na Bliskom istoku

Višestoljetni podni mozaik, za koji stručnjaci smatraju da je najveći na Bliskom istoku, konačno će biti otkriven za javnost. Sanirat će se sredstvima višemilijunske donacije japanske vlade. 

Nekadašnja raskošna kupelj nalazi se u palestinskom gradu Jerihonu, najstarijem kontinuirano naseljenom gradu na svijetu. 

Prekriven pijeskom

Kada se Walid II., kalifa iz 8. stoljeća, htio okupati, činio je to sa stilom – otkriven prije više od sto godina, mozaik u Jerihonu, koji je vjerojatno najveći na Bliskom istoku, do sada je bio prekriven pijeskom kako bi se sačuvao od atmosferskih utjecaja. 

Nedavno je japanska vlada donirala 12 milijuna dolara za njegovu sanaciju i predstavljanje javnosti.

“Oduvijek smo nastojali otkriti ovaj mozaik i održavati ga. Žalosno je da posjetitelji i znanstvenici nisu mogli vidjeti ovo. Ljudi su hodali preko njega, ne znajući o čemu je riječ”, kaže arheolog Jihad Yassin.

Palestinske vlasti se nadaju da će mozaik postati jedna od glavnih atrakcija u regiji prepunoj zapanjujućih arheoloških nalazišta.

“Turisti koji su dolazili u Palestinu posjetiti sveta mjesta, nisu bili u mogućnosti posjetiti ovu lokaciju. Ovo će ih ohrabriti da dođu”, kaže Rula Ma'ayah, palestinska ministrica turizma.

Kupelj je dio Hishamove palače, najznačajnijeg regionalnog primjera rane islamske arhitekture.

Sanacija će trajati dvije godine

“Obnova će obuhvatiti izgradnju platforme oko kupelji, kako bi turisti mogli razgledati i diviti se ovom čudesnom djelu. Nadležni žele da mozaik bude razlog dolaska stotina tisuća turista u Jerihon”, izvještava reporter Al Jazeere Bernard Smith.

Kalifa je u palači živio samo četiri ili pet godina, prije nego što je sravnjena sa zemljom u razornom potresu. 

Posjetitelji će, potpuno odjeveni, moći uživati u kupelji, nakon što se sanacija završi za dvije godine.

Izvor: Al Jazeera