Sanacija Fukushime koštat će 200 milijardi dolara

U katastrofi je poginulo 19.000 osoba, a zbog radijacije je evakuirano njih još 160.000 (Reuters)

Sanacija katastrofe koja se dogodila u nuklearnoj elektrani u Fukushimi 2011. godine koštat će oko 200 milijardi dolara što je više nego dvostruko od ranijeg iznosa kojeg je 2013. godine predvidjelo japansko Ministarstvo industrije, objavljeno je u srijedu.

U martu 2011. godine snažan potres za posljedicu je imao cunami koji je prouzročio kvar na tri reaktora elektrane u Fukushimi i uništio veliki dio sjeveroistočne obale Japana.

Kontaminirana voda najveći problem

U katastrofi je poginulo približno 19.000 ljudi, a zbog radijacije je evakuirano njih još 160.000 od kojih se neki nikada neće vratiti na područja na kojima su živjeli prije katastrofe.

Prvobitna procjena je bila kako će sanacija koštati približno 70 milijardi dolara, 2013. je to povećano na 100 milijardi dolara, a nova procjena govori o 200 miijardi dolara.

Potpuna sanacija nuklearne elektrane ne ide planiranim tokom, a prošlog mjeseca došlo je do dva odvojena incidenta curenja radioaktivne vode i širenje radioaktivnih gasova u kojima je povrijeđeno šest radnika koji su radili na popravci.

Curenje kontaminirane vode iz nuklearnih reaktora i dalje je najveći problem s kojim se suočavaju japanske vlasti.

Očekuje se kako će sanacija elektrane potrajati desetljećima.

Izvor: Agencije