Samsungova sudska pobjeda protiv Applea

Apple i Samsung uključeni su u 30 sporova u 10 država (EPA)

Samsung je dobio jednu rundu u globalnoj pravnoj borbi protiv Applea kada je sud u Australiji u petak povukao zabranu prodaje Galaxy tableta.

Ali trijumf južnokorejske firme u sidnejskom sudu zasjenjen je pravnim neuspjehom prethodnog dana u Parizu, kada je tamošnji sud odbio pokušaj Samsunga da zaustavi prodaju Appleovog iPhonea 4S u Francuskoj.

Apple i Samsung uključeni su u 30 sporova u 10 zemalja od aprila,  u borbi za prvo mjesto na atraktivnom tržištu pametnih telefona i tableta.

Odlukom Vrhovnog suda Australije, Samsungu je dozvoljeno da ponudi svoj tablet australskim kupcima u posljednjim sedmicama ključne božićne sezone kupovine.

Ova odluka dolazi sedam dana nakon što je sud u Sjedinjenim Američkim Državama odbio Appleov zahtjev da zabrani prodaju Galaxy telefona i tableta u toj zemlji.

Neproporcionalan zahtjev

Apple je u četvrtak uložio žalbu protiv odluke američkog suda.

U Francuskoj, odbijen je Samsungov zahtjev da se zabrani prodaja iPhonea 4S.

Sud je nazvao ovaj zahtjev neproporcionalnim, te naredio Samsungu da plati Appleu 100.000 eura da pokrije pravne troškove.

Samsung je u petak saopćio da će razmotriti pismeno obrazloženje francuskog suda i preduzeti sve dostupne mjere da zaštiti svoja prava intelektualnog vlasništva.

Apple je prvobitno tužio Samsung u SAD-u u aprilu, kazavši da su njegovi pametni telefoni i tableti kopije iPhonea i iPada.

Samsung je uložio kontratužbu, u kojoj je optužio Apple da je narušio njegovu telekomunikacijsku tehnologiju, a kasnije tražio i zabranu prodaje Appleovog iPhonea 4S, koji je plasiran na tržište u oktobru.

Južnokorejska firma je odgovorila zahtjevima za zabranu prodaje iPhonea 4S u Japanu, Francuskoj, Italiji i Australiji.

Konkurencija i saradnja

U Australiji, prodaja iPhonea 4S je dozvoljena nakon što je sud odlučio da će razmotriti tužbu o kršenju patenta koju je Samsung uložio u martu.

„Ako Samsungov pokušaj u Italiji također propadne, možda će doći vrijeme da Apple i Samsung shvate da se sprintom ne pobjeđuje na maratonu “, kazao je ekspert za intelektualno vlasništvo Florian Mueller za Reuters.

„Problem s tim sprintovima – zahtjevima za privremenu zabranu koji sudovi mogu odobriti nakon ubrzanih sporova – je da kada propadnu, ne čine ništa da ojačaju kredibilitet tužitelja.“

Samsungov Galaxy tablet 10.1, koji je jedan od glavnih konkurenata Appleovom iPadu, ne prodaje se u Australiji od kraja jula.

Dok australijsko tržište nije veliko, ovo je prva zemlja izvan SAD-a u kojoj je Apple plasirao svoje proizvode.

Samsung je najveći proizvođač pametnih telefona na svijetu, ali u proizvodnji tableta kaska za Appleom.

Pravni sporovi izazvali su očekivanja da će možda neke od ugovornih veza dvaju firmi, u vrijednosti od 3.7 milijardi eura biti na prodaju. Samsung Apple smatra svojim najvećim kupcem, i proizvodi ključne dijelove za Appleove mobilne uređaje.

Očekuje se da će se do kraja ove godine u svijetu prodati više od 50 miliona tableta.

Izvor: Agencije