Samsungova odšteta Appleu umanjena 40 posto

Spornih 450,5 miliona dolara bit će oduzeto od prvobitnog iznosa i taj dio će biti predmet novog razmatranja, koji može biti smanjen ili povećan (Reuters)

Sud u SAD-u umanjio je za 40 posto odštetu od milijardu dolara koju je Samsung trebalo platiti kompaniji Apple i naredio da se održi novo suđenje kako bi se procijenio nivo odštete.

Prošlogodišnja nadoknada koja je dodijeljena Appleu bila je najveća koja je ikada određena u sporovima između ovih tehnoloških giganata zbog patenata.

Sudija iz Californije rekao je da je porota, koja je odredila iznos od milijardu dolara, pogrešno izračunala dio odštete, prenose mediji.

Spornih 450,5 miliona dolara bit će oduzeto od prvobitnog iznosa i taj dio će biti predmet novog razmatranja. Ovaj dio može biti smanjen ili povećan.

Apple je na suđenju uvjerio porotnike da je Samsung prekršio tehničke patente iskorištene u proizvodnji telefona iPhone i tablet računara iPad.

Sudske odluke

Ove dvije kompanije su u sudskim sporovima u još osam zemalja, među kojima su Južna Koreja, Njemačka, Japan, Velika Britanija i Australija.

U decembru je sud u SAD-u odbio zahtjev Applea da zabrani prodaju Samsungovih pametnih telefona koji krše njegove patente.

Apple je prošle godine uložio još jednu tužbu protiv Samsunga, navodeći da u svojim novijim proizvodima Samsung koristi njegovu tehnologiju, a suđenje u tom slučaju zakazano je za 2014. godinu.

U Velikoj Britaniji odbačena je Appleova žalba o navodima da je Samsung koristio njihov dizajn.

Sud u Tokiju također je u augustu donio odluku da Samsung nije prekršio patente Applea.

Izvor: Agencije