Samsung prodao deset miliona Galaxy S III

Treća generacija ovog telefona donosi funkciju prepoznavanja lica i poboljšane glasovne kontrole (Getty Images)

Južnokorejski Samsung Electronics, najveći svjetski proizvođač pametnih telefona (smartphone), prodao je više od deset miliona primjeraka najnovijeg telefona Galaxy S III od premijere prije dva mjeseca.

Kompanija je ranije saopćila da u drugom kvartalu očekuje rekordan operativni profit od 5,9 milijardi dolara, zahvaljujući dobroj prodaji svog najmodernijeg telefona.

Južnokorejska firma vodi veliku tržišnu borbu s Appleom i njegovim aparatima i-Phone i i-Pad.

Galaxy S III prodaje se u više od 140 zemalja svijeta, a Samsung je očekivao da će cifra od deset miliona prodatih primjeraka biti premašena krajem jula.

Samo u Južnoj Koreji prodato je više od milion ovakvih aparata.

Treća generacija ovog telefona donosi funkciju prepoznavanja lica i poboljšane glasovne kontrole, kao i snažniji procesor.

Završena vladavina Nokije

Aparat ima 4,8 inčni (12,2 centimetara) ekran, koji je veći nego na prethodnom aparatu za 22 posto.

Aparat detektira oči svog korisnika i neće se automatski ugasiti ako korisnik gleda u ekran.

Samsung je na svjetska tržišta u prvom kvartalu isporučio ukupno 44,5 miliona pametnih telefona i premašio Apple s njegovih 35,1 miliona aparata.

Ove dvije kompanije vode nekoliko sudskih sporova povodom prava na tehničke inovacije, a Samsung se nada da će u narednom periodu svojim novim modelom zauzeti još veći procenat američkog tržišta prije premijere i-Phonea 5 kasnije ove godine.

Na svjetskom tržištu mobilnih telefona, uključujući sve vrste kombiniranih uređaja, Samsung je okončao 14-godišnju vladavinu finske kompanije Nokia.

Samsung je, kako se procjenjuje, u drugom tromesječju prodao 15,7 miliona mobilnih telefona više od ove kompanije.

Izvor: Agencije