Samsung pod optužbom da je odbio posao kandidatu zbog stava u vezi s alkoholom

Samsung
Novi mobitel trebao je donijeti revolucionarnu promjenu (AP)

Jedan je mlađi Amerikanac muslimanske vjeroispovijesti podnio pritužbu nadležnim tijelima u Kaliforniji nakon neugodnog iskustva na razgovoru za posao vezanom uz njegovu religiju, nakon čega nije ni dobio posao.

Naime, 34-godišnji Omar primio je e-mail od Samsungova odjela za ljudske resurse u kojem su ga pozvali na razgovor za posao te je bio ugodno iznenađen, pogotovo zato što se nije prijavio za taj posao.

No, objašnjeno mu je kako je upravo kandidat kakvog Samsung treba za svoju najnoviju poziciju u sektoru softverske tehnologije, piše Huffington Post.

Omar, čije pravo ime Huffington Post nije otkrio kako bi ga zaštitio u slučaju eventualnih novih razgovora za posao s drugim poslodavcima, trebao je proći više intervjua u nekoliko tjedana u Samsungovu centru u San Joseu u Kaliforniji.

Bez pitanja o iskustvu i sposobnostima

Niz intervjua počeo je u listopadu 2017., kad je bio na rasporedu za tri razgovora.

Omar kaže kako su prva dva kratka intervjua prošla s lakoćom te da razgovori nisu dublje ulazili u tehničke stvari, što smatra neobičnim za tehnološku poziciju zbog koje je pozvan na razgovor.

Kazano mu je kako mu je ostalo samo da ostavi dobar dojam na menadžera za zapošljavanje na trećem razgovoru, a da su svi ostali uvjereni kako je savršen kandidat te da bi trebao dobiti tu poziciju.

No, na tom završnom intervjuu menadžer ga, kaže, uopće nije ispitivao o njegovu poslovnom iskustvu ili tehničkim sposobnostima.

Umjesto toga, navodi, menadžer je govorio o važnosti kulture tvrtke, što, kako mu je rečeno, uključuje i ispijanje većih količina alkohola, ponekad i do dva sata poslije ponoći.

“Vi ste musliman, rekao bih”, kazao mu je menadžer te ga potom primorao na raspravu o religijskim pogledima, tražeći da mu objasni svoj stav u vezi s alkoholom.

Omar kaže kako mu je rekao da, iako on osobno ne pije alkohol, nema problema s time da njegove kolege to čine.

Pritužba na diskriminaciju po religijskom osnovu

No, menadžer, navodi, nije bio zadovoljan tim odgovorom te ga je nastavio ispitivati o njegovoj vjeri, koliko je religiozan te kako bi njegova odluka da ne pije alkohol mogla utjecati na koheziju tima.

Iako je razgovor trebao trajati sat vremena, menadžer je iznenada ustao i otišao nakon 25 minuta, što je ukazivalo na to da je intervju završen.

Tri dana nakon toga Omar je doznao da nije dobio poziciju u Samsungu i pretpostavlja da zna i zašto.

Sa svojim je odvjetnikom prošlog mjeseca ispunio pritužbu na diskriminaciju po religijskom osnovu pri Vijeću američko-islamskih odnosa i obratio se time kalifornijskom nadležnom tijelu za pošteno zapošljavanje, koje je potvrdilo da je zaprimilo pritužbu, ali se nije o tome očitovalo jer je postupak u tijeku.

Glasnogovornik Samsunga u pisanom je priopćenju Huffington Postu naveo kako je kompanija posvećena zapošljavanju na različitim radnim mjestima koje poštuje prava svih pojedinaca te kako promovira profesionalnu i inkluzivnu kulturu.

U priopćenju nije potvrđeno je li menadžer koji je intervjuirao Omara i dalje zaposlenik Samsunga, ali je kazano kako tvrtka pritužbe shvaća vrlo ozbiljno te da će Omarovu pritužbu provesti kroz pravni proces.

‘Poluizvinjenje’ 

Profil na LinkedInu ukazuje da je taj menadžer još zaposlen u Samsungu.

Omar kaže kako je telefonskim putem od predstavnika tvrtke primio “poluispriku”, ali nisu spomenute nikakve posljedice za menadžera koji ga je intervjuirao, kao niti djelovanje na prevenciji kako se takve stvari više ne bi događale.

“Ono što bih ja želio čuti jest da su poduzeli mjere kako bi osigurali da se ovakve više ne dogode. Iznenađuje me što Samsung, tako velika tvrtka, ne čini više da se ovakve stvari kod njih ne događaju”, rekao je Omar za Huffington Post.

Samsung ima 30 dana da odgovori na pritužbu.

Omar je i dalje zaposlenik tehnološke kompanije, Samsungove konkurencije, u kojoj je radio i za vrijeme intervjua.

Izvor: Agencije