Samsung ispred Nokije u isporukama mobitela

Samsung je ujedno najveći proizvođač televizora i ravnih ekrana u svijetu (EPA)

Južnokorejski elektronički div Samsung Electronics pretekao je finsku Nokiju i zauzeo poziciju vodećeg proizvođača u svijetu po broju isporučenih mobitela, pokazalo je istraživanje savjetodavne komapnije Strategy Analytics.

Nokia je 1998. istisnula s vodeće pozicije američku Motorolu, da bi Samsung u prvom ovogodišnjem tromjesečju isporučio 93 miliona mobitela, u usporedbi s Nokijinih 83 miliona.

Samsungov udio u svjetskom tržištu mobitela sada iznosi 25,4 posto, Nokijin 22,5 posto, dok je Apple na trećem mjestu sa samo 9,5 posto.

Južnokorejska kompanija objavila je u petak da je u prethodnom tromjesečju ostvarila najveću dobit od 2008, u iznosu 4,5 milijardi američkih dolara.

Samsung je ujedno najveći proizvođač televizora i ravnih ekrana u svijetu.

„U opreznim prognozama očekujemo nastavak trenda snažnog povećanja dobiti, s obzirom na to da je pojačana konkurentnost osnovnih dijelova našeg poslovanja”, kazao je Robert Yi, šef Samsungove službe za odnose s ulagačima.

Novi model

Južnokorejski proizvođač sprema se slijedeće sedmice predstaviti javnosti najnoviji model pametnog telefona iz serije Galaxy, koja je pridobila veliku naklonost potrošača i pomogla Samsungu da pretekne Apple i zauzme vodeću poziciju u svijetu po broju isporučenih pametnih telefona.

„Na tržištu pametnih telefona prisutna su gotovo samo dva igrača, Samsung i Apple“, konstatirao je Lee Sei-Cheol iz Meritz Securitiesa.

Očekuje se da će potražnja za pametnim telefonima u svijetu nastaviti rasti idućih godina, pri čemu marketinška tvrtka IDC predviđa da će broj isporučenih telefona ove godine porasti za trećinu, na 659,8 miliona.

Izvor: Agencije