Samsung dobio bitku protiv Applea u Japanu

Američka porota je zaključila da je Samsung ukrao Appleovu inovaciju kada je riječ o softwareu i dizajnu mobilnih uređaja (AP)

Sud u Tokiju donio je odluku da Samsung nije prekršio patente Applea, što predstavlja pobjedu za južnokorejsku kompaniju u ovoj epizodi globalnog rata između dva tehnološka giganta.

“Pozdravljamo odluku Suda, koja je potvrdila stav da naši proizvodi ni na koji način ne krše prava na intelektualnu imovinu Applea“, navodi se u saopćenju Samsunga.

Sud je odbacio tužbu koju je Apple podnio u augustu i utvrdio da Samsung nije prekršio patente Applea u vezi sa sinhronizacijom muzike i videopodacima između aparata i servera.

Sud u SAD-u naredio je 24. augusta južnokorejskoj kompaniji da plati 1,5 milijardi dolara odštete američkom Appleu zbog kršenja prava na intelektualnu imovinu.

Američka porota je zaključila da je Samsung ukrao Appleovu inovaciju kada je riječ o softwareu i dizajnu mobilnih uređaja.

Žalba na presudu

Porota je zaključila da nekoliko Samsungovih proizvoda nezakonito koristi Appleove inovacije, poput iPhoneovog karakterističnog naličja od crnog stakla, pravougaonog oblika i zaobljenih uglova, kao i rasporedu ikona na naslovnom ekranu.

Kopirane su i druge funkcije, uključujući mogućnost uvećavanja fotografija dodirom ekrana prstom.

Samsung je saopćio da će presuda samo dovesti do manjeg izbora za potrošače i viših cijena, kao i da će uložiti žalbu.

Kompanija je najavila i da će se boriti protiv Applea, rekavši da će uložiti žalbu na odluku suda u SAD.

Apple sada traži zabranu prodaje osam telefona Samsunga na američkom tržištu.

Izvor: Agencije