Samsung: Baterija uzrok paljenja modela Note 7

Direktor u Samsung, Koh Dong-Jin, iskreno se izvinio klijentima (EPA)

Kompanija Samsung je saopćila danas da su problemi u proizvodnji baterija i nedostaci u dizajnu telefona uzrok “sramotnog i skupog” neuspjeha njegovog pametnog telefona “Galaxy Note 7”, zbog čega se ovaj južnokorejski div izvinio klijentima i dobavljačima, piše New York Times.

Predstavnici Samsunga i nezavisni stručnjaci su na konferenciji za novinare u Seulu, saopćili da baterije dva dobavljača imaju nedostatke koji su prouzrokovali zagrijavanje i zapaljenje određenog broja uređaja.

Oni su, također, ukazali na grešku u dizajnu telefona, kao što je neuobičajeno mali prostor između elektroda baterije.

“Iskreno se izvinjavamo zbog neugodnosti i brige koju smo donijeli našim klijentima”, izjavio je direktor odjeljenja za proizvodnju mobilnih uređaja, Koh Dong-Jin na konferencije Seulu, dodajući da kompanija preuzima odgovornost.

Služba za kontrolu baterija

Samsung je saopćio i da će oformiti Savjetodavnu grupu za baterije, sastavljenu od eksternih savjetnika, akademika i stručnjaka za istraživanje, kako bi osigurao da se sigurnost i inovacije u oblasti baterija uvijek jasno i objektivno sagledavaju.

Zbog tog skandala, Samsung, kao najveći svjetski proizvođač pametnih telefona, povukao je 2,5 miliona uređaja širom svijeta, nakon što su se potrošači požalili na samozapaljenje pametnih telefona, a američki regulator zabrani upotrebu tih uređaja u avionu.

Izvor: Agencije