Samoupravljajući automobili u Frankfurtu

Samoupravljajući automobili u centru su pažnje na ovogodišnjem sajmu u Frankfurtu. Veliki igrači, među kojima su Nisan i Mercedes, planiraju prva ovakva vozila na tržište plasirati do 2020. godine.

Ideja automobila koji sam upravlja postoji dugo vremena, ali nikad nije bila bliža stvarnosti. Mercedes je nedavno testirao prototip koji je prešao stotinu kilometara bez greške.

U tu priču uključen je i Nisan, koji tvrdi da će samoupravljajući automobili biti u prodaji po prihvatljivim cijenama do kraja ove decenije. Direktor ove kompanije tvrdi da svi potrebni tehnološki elementi polako dolaze na svoje mjesto.

Sastaviti do 2020. godine

Carlos Ghosn, direktor grupacije Renault Nissan, kaže: “Samoupravljajući automobil zasnovan je na tehnološkim modulima. Pojedini su još u pripremi, dok će drugi biti ugrađeni u modele koji bi se uskoro trebali naći na tržištu. Mislim da će se svi neophodni moduli sastaviti do 2020. godine. Vjerujem da je to realan datum i da do tada nećemo biti jedini na tržištu.”

Sjedite u vozilo, recite mu gdje želite da idete i samo se naslonite.

Ovo zvuči kao naučna fantastika, ali mnogi elementi već su odavno tu, poput satelitske navigacije.

Pojedini modeli već se mogu sami parkirati, uočiti prepreke poput pješaka ili drugih automobila. Izazov leži u tome da se svi elementi sastave tako da budu pouzdani, bezbjedni i pristupačni cijenom.

Samoupravljajući automobili nisu samo za lijene. Ako bi se vozači koncentrisali na druge stvari osim vožnje, porasla bi i njihova produktivnost. Smanjile bi se i gužve, budući da bi vozila birala najbolju rutu od tačke A do tačke B.

Tako bi se štedilo i gorivo. A budući da se većina saobraćajnih nesreća dogodi zbog ljudske greške, pouzdan samoupravljajući sistem mogao bi spasiti mnoge živote.

Segment sigurnosti

Mike Hanley, analitičar autoindustrije, kaže: “Postoji mnogo prednosti za društvo, naročito u segmentu sigurnosti. Autoindustrija se konstantno bori sa pokušajima da vozila budu što sigurnija. Zato mislim da, kad se podvuče crta, postoji realna šansa da ovo bude ključni element industrije u budućnosti.”

Također, u prilog ovoj tehnologiji ide i broj velikih kompanija koje žele da ovaj sistem zaživi. Među njima su tehnološke kompanije puput Googlea i IBM-a koji su, navodno, u pregovorima o partnerstvu sa Mercedesom.

Iako će proći još nekoliko godina prije nego što ovi automobili budu na tržištu, više nije pitanje da li će, nego kada. 

Izvor: Al Jazeera