Samoopredjeljenje: Trump rehabilitira srpski genocidni državni projekt

Kosovo ima minimalnu vojsku, nema teško naoružanje niti dovoljan budžet, tvrdi Pokret Samoopredjeljenje (EPA)

Pokret Samoopredjeljenje ocjenjuje da je pogrešno vjerovati da se rat na Kosovu zasnivao na drevnoj mržnji između srpskog i albanskog naroda i izjavu američkog predsjednika Donalda Trumpa da je uspio “zaustaviti masovna ubijanja koja se već nekoliko desetljeća dešavaju između Srbije i Kosova” ocjenjuje kao rehabilitaciju za ratne zločine počinjene na Kosovu.

Samoopredjeljenje smatra da se takvim pristupom ne uspostavlja mir, već se širi zamrznuti sukob.

“Mir se uspostavlja kada se krivci kazne i razoružaju i kada SAD podržava međunarodnu pravdu i nezavisnost Kosova, kao što je to uvijek činio. Mir se uspostavlja kada Srbija prizna nezavisno Kosovo i suoči se sa svojom prošlošću, ne kada se rehabilitiraju bivši saradnici [bivšeg predsjednika Srbije i nekadašnje Savezne Republike Jugoslavije Slobodana] Miloševića, koji su izvršili agresiju i genocide”, navedeno je u objavi Samoopredjeljenja na Facebooku, prenosi Tanjug.

“Da je rat na Kosovu imao etnički karakter, odnosno da je etnička razlika prouzrokovala sukob, onda NATO nikada ne bi intervenirao i Miloševića ne bi smatrao odgovornim”, tvrdi Samoopredjeljenje.

‘Razoružano Kosovo ne ugrožava Srbiju?’

Samoopredjeljenje navodi da tu temu razrađuje historičar Noel Malcolm u knjizi Kosovo – kratka historija i dodaje da je ta knjiga već dva desetljeća štivo za KFOR, odnosno američku vojsku stacioniranu na Kosovu.

Samoopredjeljenje, također, smatra da tu knjigu trebaju pročitati i diplomate i savjetnici, do predsjednika koji se bave pitanjem Srbije i Kosova.

Samoopredjeljenje dalje navodi da ta izjava Trumpa dolazi u vrijeme kada Srbija ima naoružanu vojsku i najveći vojni budžet na Zapadnom Balkanu i kada oružje kupuje sa Zapada, ali neprestano i od Rusije, a na kraju je postala prva evropska zemlja koji je kupila sisteme naoružanja od Kine.

S druge strane, prema mišljenju Samoopredjeljenja, Kosovo, kojem je Zapad, odnosno SAD i NATO, jedini geopolitički partner, ima minimalnu vojsku, nema teško naoružanje, niti dovoljan budžet.

Samoopredeljenje postavlja pitanje kako siromašno i razoružano Kosovo može ugroziti Srbiju i ocjenjuje da je Srbija ta koja polaže pravo na Kosovo i da njeno ofanzivno naoružanje nije usmjereno na udaljene zemlje sveta, već upravo na susjede, na prvom mjestu Kosovo.

Izvor: Agencije