Samoopredjeljenje i LDK načelno se dogovorili o formiranju vlade

Čelnik Samoopredjeljenja Albin Kurti sastao se s predsjednikom Demokratskog saveza Kosova Isom Mustafom i kandidatkinjom te stranke za premijera Vjosom Osmani (Anadolija)

Pokret Samoopredjeljenje i Demokratski savez Kosova (LDK) dogovorili su se u načelu da će formirati vladajuću koaliciju, rečeno je nakon prvog susreta čelnika te dvije pobjedničke stranke na prijevremenim parlamentarnim izborima na Kosovu 6. oktobra.

Kurti će voditi djalog sa Srbijom, a ne Thaci

Albin Kurti je izjavio u četvrtak da će tražiti smjenu predsjednika Kosova Hashima Thacija ako bude imao dovoljno glasova u Skupštini Kosova.

“Najveći problem koji imamo s predsjednikom je odnos sa Srbijom, jer je u posljednje dvije godine bio veoma problematičan. Prije tri godine učinio nam je nešto nezamislivo, jer je na neki način pristao na neku teritorijalnu razmjenu sa Srbijom”, kazao je lider Pokreta Samoopredjeljenje, prenosi prištinski Bota sot.

Kurti je ponovio da se zalaže za “principijelan dijalog” sa Srbijom i naglasio da je u dijalogu SAD preuzeo “vodeću ulogu”, javlja Tanjug.

“Ja ću voditi ovaj dijalog [sa Srbijom], predsjednik [Kosova] će biti predsjednik. On je predstavnik vanjske politike, ali ne i kreator”, rekao je Kurti.

Čelnik Samoopredjeljenja Albin Kurti sastao se u četvrtak sa čelnikom LDK-a Isom Mustafom i kandidatkinjom te stranke za premijera Vjosom Osmani, prenosi Anadolija.

Nakon sastanka u Prištini, Kurti i Osmani tokom obraćanja novinarima naglasili su da će dvije stranke formirati zajedničku vladajuću koaliciju, ali da će konačan sporazum biti postignut nakon objave konačnih rezultata izbora.

Raditi u interesu građana

Kurti je izjavio da su jedni drugima čestitali, da će vladati zajedno te da je dobro što će Demokratska stranka Kosova Kadrija Veselija biti u opoziciji.

“Naš je cilj da ispunimo potrebe građana, poštujemo njihova prava i usmjerimo državu ka pravdi, razvoju, demokratiji i blagostanju za sve. Dogovorili smo se da rodna zastupljenost bude 30%, da barem 30% žena bude među ministrima i zamjenicima ministara. Bit će manje ministarstava, manje ministara, ali imat ćemo više angažmana i više posla. Naši profesionalni timovi sastat će se radi usklađivanja naših programa i dogovora o našim projektima”, rekao je Kurti.

Osmani je rekla da je na sastanku više razgovarano o dogovoru u načelu, a manje o detaljima.

“Obje stranke iskazale su dobru volju da vladaju zajedno i rade u interesu građana Kosova. Ima nekih stvari kojima smo počeli naš razgovor, u vezi s vladom koja će biti reducirana kad je riječ o broju ministarstava, ali će se povećati dobar rad vlade”, kazala je Osmani.

Kurti je rekao da će u vladi biti jedan ministar iz srpske zajednice, kako to nalaže Ustav Kosova, ali da neće “trčati” za Srpskom listom prije nego što se razgovara s ostalim političkim subjektima iz srpske zajednice koji su učestvovali na izborima.

Pobjeda opozicije na izborima

Najavljen je i sastanak radnih grupa obje stranke, koje će raditi na harmonizaciji programa i usaglašavanju projekata.

Na prijevremenim parlamentarnim izborima na Kosovu pobijedila je dosadašnja opozicija, Samoopredjeljenje i LDK.

Na trećem je mjestu Demokratska stranka Kosova, koja je na vlasti bila od 2007, dok je na četvrtom koalicija AAK–PSD, koju predvodi dosadašnji premijer Ramush Haradinaj.

Izvor: Agencije