Oglasi

Samo u Aziji i Africi 97 posto izbjeglica u svijetu

U Africi je danas 14,7 miliona raseljenih, od čega 7,3 miliona izbjeglica, rekla je Vera Songwe iz Ekonomske komisije UN-a za Afriku.
Izbjeglice predstavljaju veliki problem u AfriciEPA

Generalna sekretarka Ekonomske komisije Ujedinjenih naroda za Afriku (UNECA) Vera Songwe izjavila je da je 97 posto izbjeglica u svijetu u Azici i Africi, javlja Anadolija. 

U Adis Abebi, glavnom gradu Etiopije, održan je sastanak Upravnog odbora Afričke unije, kojem prisustvuju ministri vanjskih poslova zemalja članica, a povodom održavanja 32. samita čelnika zemalja Afričke unije. 

Tokom sastanka obratila se generalna sekretarka UNECA-e Songwe, koja je iznijela informacije o posljednjim kretanjima migranata na kontinentu. 

Pitanje izbjeglica, prema njenim riječima, vrlo je složeno i višedimenzionalno, posebno kad je riječ o prognanim ženama i djeci. 

Dobro upravljanje, jake institucije

"Na afričkom kontinentu danas je 14,7 miliona raseljenih, istovremeno 7,3 miliona izbjeglica", rekla je Songwe. Od 22 miliona ljudi koji su bili primorani napustiti svoje domove u prvih šest mjeseci 2016. to su učinila najmanje dva miliona. 

Songwe je dodala da "u Africi i Aziji danas boravi 97 posto ukupnog broja izbjeglica u svijetu".

Naglasila je da je za rješavanje tog problema potrebno imati dobro upravljanje, jake institucije i liderstvo. 

Samit čelnika Afričke unije bit će održan 10. i 11. februara u Etiopiji.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.