Samo jedan glas protiv izbora Gruevskog

Nikola Gruevski po četvrti put je dobio povjerenje delegata VMRO DPMNE-a da vodi najveću vladajuću partiju u Makedoniji.

On je, na dvodnevnom kongresu održanom u Kumanovu, izabran konsenzusom. Za njega je podržalo 528 delegata, od ukupno 529 prisutnih.

Za najvišu partijsku poziciju, Nikola Gruevski nije imao protivkandidata.

Nikola Gruevski je došao na čelo VMRO DPMNE-a u 2003. godine, a u ovom periodu ta stranka je četiri puta pobijedila na parlamentarnim izborima.

Pet bitnih pitanja

Gruevski traži dogovor sa opozicijom oko pet bitnih pitanja: preduzetništvo, stabilnost zemlje, problem sa imenom države, otvaranje novih radnih mjesta i uvođenje viših standarda u radu na svim nivoima i u industriji, i u administraciji. U tom smislu obećao je i otvaranje velikog broja radnih mjesta.

“Velika očekivanja imamo od novog projekta ‘Makedonija zapošljava’. Očekujemo da pomoću tog projekta u narednih 12 mjeseci otvorimo 20.000 novih radnih mjesta u Makedoniji. Projektom su targetirane najosjetljivije i najranjivije grupe nezaposlenih”, obećao je Gruevski.

VMRO-DPMNE došao je na vlast prije devet godina. Na prošlim parlamentarnim izborima osvojili su 43 posto glasova birača, što opozicija ne priznaje, te već godinu dana bojkotira rad Sobranja.

Izvor: Al Jazeera