Oglasi

Samo je Tomislav Ivić bolji od Mourinhoa

Iako je Mourinho postao prvak sa četvrtim klubom u četiri države, učinak slavnog Splićanina je daleko impresivniji.
Ivice je osvojio šest prvenstava, Mourinho "samo" četiriAgencije

Portugalski stručnjak Jose Mourinho u svojoj dosadašnjoj kategoriji osvojio je naslove prvaka sa četiri tima, u četiri različite države. „Special One“ bio je najbolji u Portugalu s Portom, zatim u Engleskoj sa Chelseajem, prvak Italije je bio sa Interom, da bi prije nekoliko dana postao šampion Španije sa madridskim Realom.

Mourinho se posljednjim naslovom pridružio Ernstu Happelu (Feynoord - Holandija, Club Brugge – Belgija, Hamburg – Njemačka, Swarovski Tirol – Austrija)  i Giovanniju Trapattoniju (Juventus, Inter – Italija, Bayern – Njemačka, Benfica – Portugal, Red Bull Salzburg – Austrija) koji su bili prvaci četiri države, no jedan je još uvijek daleko ispred.

Riječ je o Splićaninu Tomislavu Iviću koji je sa šest timova bio prvak isto toliko država, te osvojio mnoštvo ostalih trofeja.

Po završetku Visoke trenerske škole u Beogradu, Ivić se vratio u Split. Jednu sezonu je radio u RNK Splitu, da bi potom četiri godine proveo u omladinskom pogonu Hajduka. Rad sa mlađim kategorijama bio je osnova kasnije dominacije Hajduka i Ivića u jugoslovenskom nogometu gdje su osvojili sedam trofeja u pet sezona.

Trofeji u Portu

Kratko je boravio u Šibeniku (1972/73), a potom se vratio među „Bile“, na mjesto šefa struke. Do 1976. godine je osvojio dva prvenstva Jugoslavije (1974., i 1975.), te četiri kupa (1972., 1973., 1974., 1976.).

Te godine, 1976., Ivić prvi put napušta Jugoslaviju, preuzima Ajax i do 1978. godine sa amsterdamskim timom postaje prvak i osvajač Kupa Holandije. U Hajduku je ponovo 1978., da bi godinu kasnije ponovo bio prvak Jugoslavije.

Naredna stanica mu je bio belgijski Anderlecht kojeg je vodio od 1980. do 1983. godine, a već prve godine se okitio naslovom državnog šampiona.

Od 1983. do 1987. godine je bio na čelu četiri tima - turskog Galatasaraya, Dinama iz Zagreba, italijanskog Avellina i grčkog Panathinaikosa sa kojim u drugom dijelu sezone dolazi do naslova najboljeg u Grčkoj.

Ivić 1987. godine preuzima portugalski Porto sa kojim u samo jednoj sezoni postaje prvak i osvajač Kupa Portugala, osvajač Superkupa UEFA-e, kao i Interkontinentalnog kupa.

Naredni izazov mu je bio francuski PSG (1988-1990), da bi 1991. godine sa Atleticom iz Madrida osvojio španski Kup.  

Konačni, šesti naslov prvaka osvaja sa marsejskim Olympiqueom sa kojim je u sezoni 1991/92 bio najbolji u Francuskoj.

Tomislav Ivić je umro prošle godine u Splitu u 78. godini.

Izvor: Agencije