Samo izraelska televizija dobila dozvolu da snima Mursijev mezar

Izraelskog novinara niko nije ometao da se praktično šeta kroz mezarje (Anadolija)

Jedini demokratski izabrani predsjednik Egipta Muhamed Mursi u ponedjeljak je umro u sudnici u Kairu, a već sljedećeg dana, u ranim jutarnjim satima, sahranjen je.

Egipatske vlasti nisu dozvolile pristup mezarju medijima osim izraelskoj televiziji KAN, javlja Anadolija.

Mursi je rano ujutro 18. juna sahranjen u blizini Kaira, a njegovom posljednjem ispraćaju prisustvovali su samo porodica i advokati.

Medijima nije bilo dozvoljeno snimati mezarje, izuzev novinara izraelske televizije KAN Roija Kaisa.

Mursi je sahranjen na mezarju u četvrti Nasr, na sjeveroistoku Kaira, na kojem su ranije sahranjivani uglednici i sljedbenici Muslimanske braće.

Na toj lokaciji preduzete su visoke mjere sigurnosti i zabranjen je pristup medijima, ali je novinar izraelskog KAN-a obavio javljanje za televiziju na hebrejskom jeziku.

Izraelski novinar šetao kroz mezarje

Kaisa niko nije ometao da se praktično šeta kroz mezarje, a nakon toga je nastavio snimanje i na ulicama Kaira.

“Velika drama koja je nastala nakon što je Mursi umro u kavezu sudnice u Kairu, a potom pokopan u zoru pod visokim mjerama sigurnosti, ne osjeća se na ulicama Egipta. Kao da se ništa nije dogodilo”, rekao je je on tokom javljanja. 

Dalje je naveo da Mursijeva smrt nije zauzela značajno mjesto u egipatskim medijima te da se o njemu u medijima govori kao o opasnoj osobi.

Listajući štampu u jednom od restorana u Kairu, Kais ističe: “Uopće nema riječi o Mursijevoj smrti.”

Navodi, također, da građani Egipta nisu željeli govoriti za izraelsku televiziju.

Tvrdi da reakcije na Mursijevu smrt postoje samo na društvenim mrežama te da tom vrstom komentara “upravljaju aktivisti Muslimanske braće”.

Svrgnut s vlasti prije sedam godina

Muhamed Mursi preminuo je u sudnici pučista, koji su ga prije tačno sedam godina svrgnuli s vlasti, a ostat će upamćen po hrabrosti koju je pokazivao tokom pritvora i suđenja.

Pobijedio je na prvim demokratskim predsjedničkim izborima u Egiptu, održanim 17. juna 2012, a preminuo je na sedmu godišnjicu tih izbora.

Preminuo je u ponedjeljak u sudnici u kojoj mu je sudila pučistička vlast, koja mu često nije davala riječ i koja ga je vrijeđala.

Uprkos tome, Mursi je tokom cijelog postupka hrabro branio svoje stavove.

Suđeno mu je po brojnim optužnicama i izrečeno mu je više smrtnih i dugogodišnjih zatvorskih kazni, a neka od suđenja još su bila u toku.

Izvor: Agencije