Samit Zapadnog Balkana u četvrtak i petak u Poljskoj

Angela Merkel je navela da države Zapadnog Balkana imaju evropsku perspektivu (EPA)

Šesti Samit Zapadnog Balkana u okviru Berlinskog procesa bit će održan 4. i 5. jula u poljskom gradu Poznanu, a u fokusu sastanaka bit će ekonomija, povezivanje, sigurnost i civilno društvo.

Berlinski proces je diplomatska inicijativa njemačke kancelarke Angele Merkel, pokrenuta 2014. godine s ciljem da se podrži mirna, stabilna i demokratska budućnost Zapadnog Balkana, da se unaprijede regionalna saradnja i eurointegracije regije.

Uz zapadnobalkansku šestorku (Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Sjeverna Makedonija, Kosovo i Albanija), na Samitu će učestvovati i partneri iz Evropske unije – Njemačka, Francuska, Italija, Austrija, Slovenija, Hrvatska, Grčka, Bugarska, Velika Britanija i domaćin Poljska.

Glavni sastanak u petak

Centralni događaj bit će sastanak šefova država ili vlada u petak, dok će dan ranije biti sastanci ministara ekonomije, unutrašnjih i vanjskih poslova država-učesnica.

Među učesnicima će, između ostalih, biti evropski komesar za proširenje Johannes Hahn, generalna tajnica Vijeća za regionalnu saradnju – RCC Majlinda Bregu i generalni sekretar Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj – OECD Jose Angel Gurria.

Samit se održava u Poznanu pošto Berlinskim procesom trenutno predsjedava Poljska, koja je kao prioritete predsjedavanja izdvojila privrednu, kulturnu i sigurnosnu saradnju, saradnju civilnog društva i mladih, razvijanje energetske i transportne infrastrukture.

Lideri Zapadnog Balkana i država EU-a radit će, između ostalog, na unapređenju političke saradnje radi prevazilaženja problema, povećanju ekonomske stabilnosti, jačanju regionalne sigurnosne saradnje.

Jedna od tema razgovora na Samitu bit će dijalog Srbije i Kosova.

Organizatori Samita kazali su za kako su njihova očekivanja da sa skupa bude “poslat signal Zapadnom Balkanu da je proširenje Unije i dalje na stolu”.

Pozitivan primjer Atine i Skoplja

U izjavi uoči Samita u Poznanu, kancelarka Njemačke Angela Merkel je navela da države Zapadnog Balkana imaju evropsku perspektivu ako ispune sve uvjete za članstvo u EU, ali i kako u regiji postoji još mnogo tenzija koje trebaju biti prevaziđene.

Merkel je ocijenila kako je rješenje dugogodišnjeg spora Atine i Skoplja pozitivan primjer, koji treba “potaći rješavanje problema u Bosni i Hercegovini i između Srbije i Kosova”.

Ona je rekla kako će jedna od važnih tema Samita biti izgradnja infrastrukture u regiji.

U okviru Berlinskog procesa do sada je održano pet samita: u Berlinu (2014), Beču (2015), Parizu (2016), Trstu (2017) i Londonu (2018).

Izvor: Agencije