Samit u Kolumbiji: Šest zemalja Južne Amerike brani Amazoniju

Smjernice će morati provesti ne samo amazonske zemlje, nego i zemlje regije i međunarodna zajednica (Reuters)

Šest amazonskih zemalja sastale su se u Kolumbiji kako bi donijele mjere za zaštitu najveće tropske šume u svijetu, kojoj prijete požari i sječa.

Ovaj susret na vrhu predsjednika za Amazoniju organiziran u Leticiji, na jugu Kolumbije, želi stvoriti prostor za regionalni dijalog radi ostvarenja napretka u zaštiti i održivoj eksploataciji tog područja presudnog za opstojnost planete, saopćeno je iz ureda kolumbijskog predsjednika, prenosi Hina.

Uz kolumbijskog predsjednika Ivana Duquea i peruanskog čelnika Martina Vizcarru, koji su sazvali samit, na skupu sudjeluju njihov ekvadorski kolega Lenin Moreno, bolivijski Evo Morales i potpredsjednik Surinama Ashwin Adhin.

Brazil, kojeg međunarodna zajednica kritizira zbog lošeg upravljanja velikim požarima zadnjih sedmica, zastupa ministar vanjskih poslova Ernesto Araujo.

Donijeti bolje zaštitne mjere

Brasilia je objavila da predsjednik Jair Bolsonaro ne može putovati iz zdravstvenih razloga i da će na samitu sudjelovati putem videolinka.

Šest delegacija treba potpisati Pakt iz Leticije za Amazoniju, smjernice koje će “orati provesti ne samo amazonske zemlje, nego i zemlje regije i međunarodna zajednica”, dodaje se u saopćenju.

Duque je rekao da je zadatak tog dokumenta donijeti bolje zaštitne mjere, jer, ocijenio je, sadašnji instrumenti za zaštitu te regije, poput Ugovora o saradnji u Amazoniji iz 1978. godine i Organizacije za ugovor o saradnji u Amazoniji – ACTO “nisu dovoljni”.

Izvor: Agencije