Samit Srbije, BiH i Turske u Beogradu: U fokusu autoput i željeznica

Trilateralni samit Srbije, Bosne i Hercegovine i Turske, na kojem učestvuje državni vrh tri države, održan je danas u beogradskoj Palati Srbija, prenose agencije.

Samit je održan u okviru drugog dana posjete turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana Beogradu, a osim njega učestvuju predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i predsjedavajući i članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić, Šefik Džaferović i Milorad Dodik.

Nakon sastanka Erdogan je izjavio da je današnji Samit Srbija – Turska – Bosna i Hercegovina bio plodonosan, da su čelnici država odlučni nastaviti trilateralni mehanizam i da je najvažnije to što se, kako je rekao, prije svega razmišlja o cijeloj regiji, prenosi agencija Tanjug.

Sljedeći sastanak, istakao je, bit će održan u Bosni i Hercegovini, a zatim u Turskoj.

“Odlučni smo nastaviti trilateralni mehanizam. Kad je riječ o Srbiji i Bosni i Hercegovini, građanima, to će zbližiti i ljude i dvije države. A najvažnija poenta današnjeg sastanka je ta što se, prije svega, razmišlja o cijeloj regiji”, rekao je turski čelnik na zajedničkoj pres-konferenciji nakon trilateralnog sastanka.

Dodap je da će autoput Beograd – Sarajevo još više zbližiti Srbiju i Bosnu i Hercegovinu.

“Put je sinonim za civilizaciju, za život. Ako imamo put između dva naroda, to će imati još veći utjecaj na građane, a još veći na sprečavanje migracija. Naprotiv, učinit će regiju mjestom koje privlači ljude, oni više neće odlaziti iz domovine”, rekao je Erdogan.

Osvrnuo se na problem s formiranjem Vijeća ministara u Bosni i Hercegovini, navodeći da je prošlo 12 mjeseci, a da vlada nije formirana i da se takvi problemi moraju riješiti.

“Bez vlade se ne može efikasno nastaviti s poslom”, zaključio je Erdogan.

Vučić: Zahvalnost Erdoganu

Predsjednik Srbije Vučić rekao je nakon samita kako bi volio “da ne gledamo ubuduće jedni druge preko plota, da ne maštamo kako ćemo jedni druge da uništimo već kako ćemo da živimo zajedno u budućnosti, čemu će doprineti autoput Beograd – Sarajevo”.

Na zajedničkoj konferenciji za štampu izrazio je iskreno zadovoljstvo time što je danas mogao razgovarati sa članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine i predsjednikom Turske te posebnu zahvalnost Turskoj i šefu turske države zbog njihove stabilizirajuće uloge na Balkanu.

“Hvala Turskoj i predsedniku Erdoganu na angažmanu i trudu. On je svojim ostankom danas u Beogradu i zajedničkim odlaskom u Sremsku Raču pokazao koliko su mu važni region, Srbija i Bosna i Hercegovina”, rekao je Vučić.

Također je rekao da je za Srbiju i Beograd ovo važan dan jer je od 1945. “postojala nevidljiva ruka koja je sprečavala da se grade komunikacione veze između Srbije i Bosne i Hercegovine”.

“Sada je vreme da se to promeni. Za nas je ovo veliki dan i obezbedili smo finansiranje projekta Kuzmin – Sremska Rača. Most preko Save biće izgrađen u celini našim parama”, naveo je on i dodao da će zbog mosta projekt trajati tri godine.

“Potezali smo danas mape u kojima smo ucrtavali autoputeve i pruge. Nećemo da govorimo precizno o lokacijama, ali sa zadovoljstvom smo gledali u karte i kako da popravimo život ljudi. Svi projekti o kojima govorimo su projekti povezivanja ljudi. Kada povezujete ljude, oni razmišljaju o boljem životnom standardu umesto da se svađaju.”

Na kraju je rekao da zbog toga prsten koji treba spajati Beograd i Sarajevo ima poseban značaj.

Komšić: Novi projekti

Kako je poslije sastanka rekao predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić, željezničko povezivanje i infrastruktura bili su jedna od tema samita.

Istakao je da je na samitu, osim o izgradnji autoputa Beograd – Sarajevo, razgovarano i o novim projektima koji se odnose na željezničko povezivanje.

“Javile su se i nove ideje za nove projekte, koje se tiču željezničke mreže i željezničke infrastrukture. Pošto je riječ o zahtjevnom terenu, barem u Bosni i Hercegovini, to jesu skupi projekti, ali su višestruko korisni. Korisni su jer povezuju dvije zemlje, građane Bosne i Hercegovine i Srbije. Mi u Bosni i Hercegovini pogotovo imamo veliki interes da se oni realizuju jer ostvaruju povezanost na nekim komunikacijskim pravcima koji su dosad nedovoljno izgrađeni”, rekao je Komšić.

 

Brojma otvorena pitanja

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović izjavio je da projekt autoputa Beograd – Sarajevo utječe na mir i stabilnost u regiji.

Kazao je da je Turska stabilizirajući faktor u cijeloj regiji i da ima dobre odnose sa svim zemljama regije, te da može pomoći stabilizaciji ukupnih prilika na zapadnom Balkanu.

Podsjetio je da postoje brojna otvorena pitanja između Srbije i Bosne i Hercegovine te da ih je neophodno početi rješavati te voditi dijalog.

“Za mene je potrebna jedna intenzivnija saradnja između institucija Bosne i Hercegovine i Srbije jer samo se tako mogu na pravi način riješiti svi bilateralni problemi. Ono što je zajedničko za sve naše države, koje učestvuju u trilaterali, jest pitanje autoputa Sarajevo – Beograd, čiji ćemo početak izgradnje ozvaničiti danas u Srbiji”, rekao je Džaferović.

Dalje je kazao da je riječ o važnom projektu koji utječe na mir i stabilnost u regiji, podsjetivši da je Srbija završila svoje obaveze.

“Mi u Bosni i Hercegovini smo preuzeli obavezu da što je moguće prije definiramo i zaključimo ugovore s Turskom i Srbijom kako bi projekat što prije bio realiziran”, rekao je Džaferović.

Dodik je ukazao na važnost održavanja ovakvih trilateralnih sastanaka, a koji će biti obilježen i krunisan polaganjem kamena temeljca za autoput Beograd – Sarajevo.

Kako je istakao, na trilateralnom sastanku bilo je riječi i o drugim projektima, kao što je izgradnja plinovoda Turski tok, a dodao je i da je entitet Republika Srpska zainteresiran za taj projekt.

 

Sljedeći trilateralni sastanak u BiH

Najviše su, kako je rekao Dodik, pričali o potrebi da se sačuva dobra politička saradnja između tri zemlje, ali i da se sačuvaju mir i stabilnost u regiji.

Izrazio je i uvjerenje da bi uskoro moglo doći do formiranja Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, koje bi trebalo omogućiti brže potpisivanje sporazuma između Turske i Bosne i Hercegovine.

Naveo je i da je dogovoreno da sljedeće godine trilateralni sastanak bude održan u Bosni i Hercegovini, a potom u Turskoj.

Pred Samit, Erdogan je izjavio da zemlje regije čine temelje mira i saradnje u regionu

Pred samit, a tokom prvog dana posjete Srbiji, Erdogan je jučer izjavio da zemlje regije čine temelje mira i saradnje u regiji i da je čovječanstvu umjesto sukoba potreban mir, najavivši da će Turska nastaviti s ulaganjima u Srbiji.

Osim toga, rekao je da Ankara igra i nastavit će igrati konstruktivnu ulogu u stabilnosti i dobrobiti Balkana, te da Turska podržava euroatlantski smjer regije.

Vučić je rekao da se mnogo raduje održavanju samita s kolegama iz Bosne i Hercegovine.

Uoči posjete Beogradu predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić kazao je da postoji set pitanja o kojima se može razgovarati, a među njima su migrantska kriza, pregovori između Srbije i Kosova, kao i infrastrukturna povezanost regije.

‘Most mira za povezivanje srca naroda’

Potom će predsjednici Turske, Srbije i članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine prisustvovati svečanoj ceremoniji polaganja kamena temeljca za izgradnju autoputa Beograd – Sarajevo u Sremskoj Rači.

Projekt izgradnje autoputa Beograd – Sarajevo Erdogan je nazvao “mostom mira, koji će povezivati srca naroda”.

Procjenjuje se da bi gradnja mogla koštati tri milijarde eura.

Prvi komercijalni ugovor za projektiranje i gradnju dionice koja će prolaziti kroz Srbiju potpisan je u decembru prošle godine između Vlade Srbije i turske kompanije “Tasyapı” u vrijednosti 250 miliona eura.

Autoput je značajan za povezivanje cijele regije, a radovi na jednom dijelu, između Sremske Rače i Kuzmina, traju.

Kad je riječ o dionici koja će prolaziti kroz Bosnu i Hercegovinu, predstavnici dva entiteta dugo se nisu mogli usaglasiti o tome kuda će ići trasa. Umjesto jedne trase puta odlučeno je da se grade dvije – jedna od Sarajeva do Višegrada, s odvajanjem za Goražde, a druga od Sarajeva prema Tuzli, Brčkom i Bijeljini, gdje bi se spojila s autoputevima Srbije.

Izvor: Al Jazeera i agencije