Samit muslimanskih manjina: Sloboda muslimana sve uža, a prava sve manja

Osim o problemima muslimanskih manjina i prijedlozima rješenja, razgovarano je i o njihovim osnovnim pravima, slobodama i mogućnostima saradnje (Anadolija)

U Istanbulu je održan višednevni samit muslimanskih manjina u svijetu, na kojem je razgovarano o problemima s kojima se ta populacija suočava u različitim dijelovima svijeta, javlja Anadolija.

Na samitu, koji je trajao od 16. do 19. aprila, učestvovalo je 211 predstavnika iz 103 zemlje. Na kraju samita, na kojem su govorili i istaknuti turski zvaničnici, među njima predsjednik Recep Tayyip Erdogan i premijer Binali Yildirim, donesena je zajednička izjava.

Osim o problemima muslimanskih manjina i prijedlozima rješenja, razgovarano je i o njihovim osnovnim pravima, slobodama i mogućnostima saradnje.

Tokom niza konferencija i panela organizovanih u okviru samita, istaknuto je da se svijet u posljednja dva stoljeća suočio s brzim i velikim promjenama, a da su kolonijalističke i okupatorske politike osudile veliki dio populacije na glad i siromaštvo.

Ukazano je i na probleme rasizma, ksenofobije, diskriminacije, islamofobije, zbog čega se zanemaruju ljudske vrijednosti, čast, moral i savjest.

Pritisak na muslimane

Istaknuto je da su područja djelovanja i sloboda muslimana, naročito manjina, sve uža, a prava sve manja. Osim toga, društvene i kulturne organizacije postaju neefikasne. Svako ima veliku dužnost kako bi se takva situacija promijenila.

U zajedničkoj izjavi podsjeća se da su slični samiti organizovani na nekoliko kontinenata i da je istanbulski njihov nastavak.

Izjava se sastoji od 19 tačaka, a, između ostalog, ističe se da je neprihvatljivo da se krše prava i slobode etničkih i vjerskih manjina u vrijeme kad su zagarantovane brojnim međunarodnim sporazumima i da se tvrdi da do toga dolazi u ime civilizovanog svijeta.

Rečeno je i da se pod izgovorom terorističkih napada 11. septembra 2001. širom svijeta nastavljaju vršiti pritisak i napadi na muslimane.

Ukazano je i da terorističke organizcije nemaju nikakve veze s islamom i muslimanima.

Jerusalem glavni grad Palestine

Dodaje se da shvatanje povezano s grubošću, nasiljem i tome slično ne može imati uporište u islamu, koji je vjera ljubavi, pravde, milosti i dobročinstva.

“Jasno je da se najveća šteta ovakvog shvatanja i pristupa čini islamu i muslimanima”, navodeno je.

Ukazano je i na situaciju u kojoj se nalaze Arakan (Mijanmar), Palestina, Sirija, Afganistan, Somalija, Libija, Jemen i druge zemlje u kojima su zbog terorizma i ratova stradali brojni muslimani, bili primorani na izbjeglištvo i suočili se s glađu i bijedom.

Isto tako, rečeno je da je za muslimane Jerusalem glavni grad Palestine i da će zauvijek to ostati.

Ukazano je da je u mnogim područjima širom svijeta, a samim tim i zemljama Zapada, sve više govora mržnje, diskriminacije, ali i rasističkih napada na pripadnike etničkih i vjerskih manjina.

Izvor: Agencije