Samit GCC-a završen nakon poteza Saudijske Arabije i UAE

Emirati i Saudijska Arabija tvrde da je novo partnerstvo u interesu obje zemlje (Reuters)

Ključni regionalni samit Vijeća za zaljevsku saradnju (GCC) neplanirano je završio ranije, u utorak umjesto u srijedu, a svi delegati napuštaju Kuvajt nakon završne sjednice. 

Samit se dešava tačno šest mjeseci nakon što su tri članice GCC-a suspendirale diplomatske i trgovinske veze sa Dohom i nametnule zračnu, kopnenu i morsku blokadu Kataru. 

Ranije zatvaranje samita dešava se nakon što su Ujedinjeni Arapski Emirati objavili da su formirali novo ekonomsko i vojno partnerstvo sa Saudijskom Arabijom, odvojeno od GCC-a. 

Prema saopćenju Ministarstva vanjskih poslova UAE-a, novi komitet “formiran je za provođenje saradnje i koordinacije između UAE i Saudijske Arabije u svim vojnim, političkim, ekonomskim, trgovačkim i kulturnim poljima, kao i u slučaju drugih pitanja, u interesu dvije zemlje”.

GCC se suočio s krizom bez presedana u proteklih šest mjeseci tokom blokade Katara, koju predvodi Saudijska Arabija.

Predstavnici šest zemalja u utorak se nalaze u Kuvajtu na sastanku godišnjeg samita Vijeća.

Blokada Katara

Novinar Al Jazeere Jamal Elshayyal iz Kuwait Cityja javlja da je Bahrein na samit poslao trećerazredne diplomate, dok Saudijsku Arabiju predstavlja ministar vanjskih poslova Adel al-Jubeir, a ne neko iz kraljevske porodice. 

Elshayyal dodaje da će partnerstvo UAE-a i Saudijske Arabije “biti smatrano veoma antagonizirajućim naspram GCC-a kao organizacije koja je bila veoma ugrožena zbog poteza Saudijske Arabije i UAE-a u vezi s nametanjem blokade, koja traje već šest mjeseci”.  

Od juna su Saudijska Arabija, Bahrein, UAE i Egipat nametnuli kopnenu, pomorsku i zračnu blokadu Katara, optužujući malu zaljevsku zemlju da podržava “terorizam”.

Katar je negirao te tvrdnje i optužio susjedne zemlje da mu pokušavaju uništiti suverenitet.

Ovogodišnji 38. samit GCC-a u Kuwait Cityju počeo je u vrijeme dok traje zabrinutost zbog dužine krize, a stanovnici su uputili pozive za brzo rješenje.

Objava novog saudijsko-emiratskog savezništva mogla bi dodatno zakomplicirati problem, dodao je Elshayyal.

“To što se odluka ili objava poput ove dogodila na samitu jest nešto što će se smatrati, bar što se tiče Kuvajćana, potpuno uvredljivim potezom za njihove napore da pokušaju ujediniti GCC kao regiju”, rekao je on.

Izvor: Al Jazeera