Samit GCC-ja u Rijadu o krizi u Zaljevu

Ministri vanjskih poslova zemalja članica GCC-ja izrazili su uvjerenje da će samit poboljšati proces saradnje (EPA)

U saudijskoj prijestonici Rijadu održava se 40. sastanak Vijeća za saradnju arapskih zemalja Zaljeva (GCC).

Ministri vanjskih poslova zemalja članica GCC-ja održali su u ponedjeljak pripremne sastanke nakon što su razmatrali pitanje imenovanja kuvajtskog kandidata Nayefa al-Hajrafa na mjesto generalnog sekretara GCC-ja.

Delegaciju Katara predvodit će šeik Abdullah bin Nasser bin Khalifa Al Thani, premijer i ministar unutrašnjih poslova, navodi službena katarska novinska agencija.

Ministri vanjskih poslova zemalja GCC-ja izrazili su uvjerenje da će samit “poboljšati proces saradnje i ostvariti težnje građana zemalja članica GCC-ja za više međusobne povezanosti, solidarnosti i integracije”.

Iako se samit održava u saudijskoj prijestonici, Ujedinjeni Arapski Emirati preuzet će predsjedavanje 40. zasjedanjem GCC-ja nakon Omana, koji je predsjedavao 39. zasjedanjem.

Rješavanje zaljevske krize

Zamjenik ministra vanjskih poslova Kuvajta Khaled al-Jarallah rekao je da njegova zemlja nije izgubila optimizam u vezi s rješavanjem zaljevske krize, dodavši da put pomirenja i kanali za okončanje spora idu u pozitivnom pravcu, a da se njime kroči čvrstim koracima naprijed.

Kuvajtski zvaničnik naglasio je da ga uopće ne zabrinjava atmosfera koja prati napore za okončanje spora i da je optimističan da će taj spor uskoro biti dio prošlosti.

Generalni sekretar GCC-ja Abdullatif al-Zayani izjavio je za saudijsku novinsku agenciju da je održavanje 40. zasjedanja GCC-ja “jasan pokazatelj spremnosti čelnika da redovno održavaju zaljevske samite kako bi se sačuvao sistem GCC-ja, a vrijeme je potvrdilo da je to koherentan sistem, koji može prevladati poteškoće i izazove”.

Zayani je dodao, kako prenosi portal Generalnog sekretarijata GCC-ja, da će sljedeća faza svjedočiti “važnom napretku u razvoju odnosa GCC-ja s brojnim zemljama i globalnim blokovima, uključujući nastavak pregovora o slobodnoj trgovini i jačanje strateškog partnerstva s prijateljskim zemljama”.

Izvor: Al Jazeera i agencije