Oglasi

Samit EU - Zapadni Balkan tokom češkog predsjedavanja Unijom

Proširenje Evropske unije će definitivno biti jedan od prioriteta češkog predsjedavanja, kaže češki šef diplomatije.
Članice Unije shvataju vrijednost procesa proširenja i potrebu da se osigura njegova vjerodostojnost, kaže Tomaš PetričekEPA

Proširenje Evropske unije na Zapadni Balkan će definitivno biti jedan od prioriteta češkog predsjedavanja EU-om, izjavio je ministar vanjskih poslova Češke Tomaš Petriček i dodao da Češka namjerava organizirati Samit EU - Zapadni Balkan tokom svog predsjedavanja.

U intervjuu za EWB je rekao da bi na tom samitu pažnja bila posvećena procesu integracije zemalja Zapadnog Balkana ka Evropskoj uniji, prenosi Tanjug.

"Što se tiče proširenja EU-a, to će definitivno biti jedan od prioriteta češkog predsjedavanja. Proširenje EU-a je dugoročan prioritet češke vanjske politike", kazao je Petriček.

Prema njegovim riječima, poslije ratova 90-ih godina, EU je duboko svjestan značaja Zapadnog Balkana za ukupnu stabilnost i sigurnost Evrope i ističe da je integracija s drugim evropskim državama najbolji način za postizanje trajnog mira i stabilnosti u tom dijelu svijeta.

'Uvesti sve zemlje u evropsku porodicu'

"Zapadni Balkan je regija koja nam je geografski veoma bliska i tradicionalno imamo odlične bilateralne odnose i široku saradnju s pojedinim zemljama. Stoga vrlo snažno osjećamo potrebu da sve zemlje Zapadnog Balkana uvedemo u evropsku porodicu", kazao je češki ministar.

Kako kaže, države članice EU-a shvataju vrijednost procesa proširenja i potrebu da se osigura njegova vjerodostojnost.

Upitan da li bi nova metodologija proširenja mogla poboljšati proces pristupnih pregovora država Zapadnog Balkana, Petriček je istakao da ona dodaje određene dobrodošle elemente predvidljivosti i dinamičnosti, poput redovnih međuvladinih konferencija.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.