Samit EU-a: Još bez dogovora o čelnim funkcijama

Tusk: Najprije oprezno optimističan, pa potom samo oprezan u prognozama o dogovoru na samitu EU-a (EPA)

Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk sastao se pred početak samita čelnika EU-a u Briselu sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel i francuskim predsednikom Emanuelom Makronom.

“Poslednja runda konsultacija pred Evropski savet. Juče sam izjavio da sam oprezno optimističan, a danas sam više oprezan nego optimističan”, poručio je Tusk na svom Tviter nalogu.

Čelnici EU-a će pokušati da se na sastanku u Briselu dogovore o nominacijama za vodeća mesta institucija EU-a u narednom petogodišnjem periodu.

Nemačka podržava imenovanje Manfreda Vebera, predstavnika Evropske narodne stranke, za novog predsednika Komisije.

Francuska se suprotstavlja principu izbora vodećih kandidata i zalaže se za “iskustvo, viziju i kredibilitet”, a među potencijalnim kandidatima Makron ne pominje Vebera.

Kancelarka Merkel, dolazeći na sastanak EU 28, rekla je da je moguće da ni ovog puta ne dođe do konsenzusa o imenovanjima.

Macron o strateškoj agendi EU-a

Makron je izjavio da će u izboru kandidata za vodeća mesta u institucijama EU-a podržati “najjače osobe”, one koje mogu da iznesu ambiciozne planove za EU u narednih pet godina.

Dolazeći na samit u Briselu, na kojem bi čelnici EU-a trebalo da razgovaraju o imenovanjima za vodeća mesta u institucijama za narednih pet godna, Makron je rekao da će Francuska imati konstruktivnu ulogu u stvaranju “najboljeg tima za Evropu”.

Prema njegovim rečima, kandidati za najviše funkcije moraju da imaju “znanje, ambiciju i kredibilitet” i dodao da se prilikom izbora mora da vodi računa i o ravnopravnoj rodnoj zastupljenosti imenovanih.

Makron je na navode da su pozicije Nemačke i Francuske suprotstavljene u vezi sa imenovanjima i samim kandidatima naveo da su “razgovori u toku” i najavio da će se tokom samita u Briselu sastati odvojeno i sa nemačkom kancelarkom Merkel.

Osim izbora kandidata za vodeća mesta u EU-u, francuski predsednik je posebno naglasio važnost razgovora o Strateškoj agendi Unije i stavio na prvo mesto razgovore o klimatskim promenama, koji bi trebalo da vode karbonskoj neutralnosti EU-a do 2050.

Španski premijer podržava Timmermansa za predsjednika EK

“Inicijativa je pokrenuta u Sibinju. Već 15 zemalja članica su je podržale i raste konsenzus o toj ambicioznoj odluci”, izjavio je Makron.

Dodao je da će se tokom samita u Briselu razgovarati i o evropskom ekonomskom i socijalnom modelu, kao i da će deo razgovora biti posvećen spoljnim poslovima.

Predsednik Vlade Španije Pedro Sančez kaže da će se tokom debate čelnika EU-a zalagati da budući predsednik Evropske komisije bude jedan od lidera sa prethodnih evropskih izbora, a njegov lični favorit je Frans Timermans, kandidat evropskih socijaldemokrata, političke grupe kojoj pripada i stranka španskog premijera.

“Bitno je da se držimo mandata i izjava koje je poslao Evropski parlament pre nekoliko nedelja. To znači da između vodećih kandidata moramo da izaberemo onoga ko će biti predsednik Evropske komisije”, poručio je Sančez.

Španski premijer kaže da je važno da se izabere ličnost koja će imati podršku i Evropskog saveta i Evropskog parlamenta i koja će imati “profil vodećeg kandidata”.

Rutte podržava komesarku Margrethe Vestager

Holandski premijer Mark Rute izjavio je da lično, kao liberal, podržava izbor predstavnice Alijanse liberala i demokrata za Evropu i komesarke Margrete Vestager za buduću predsednicu Evropske komisije.

Ako bude izabrana, Vestager bi bila prva žena na čelu jedne od tri najznačajnije institucije EU-a.

Rute je po dolasku na samit u Brisel rekao i da se još vodi rasprava i o tome ko će biti novi šef diplomatije Unije i predsednik Evropskog saveta.

“Razgovaraćemo i o izboru predsednika Evropskog parlamenta, do čega bi trebalo da dođe početkom juna”, dodao je Rute.

Izvor: Agencije