Samit dvije Koreje od 18. do 20. septembra

Kim Jong-un i Moon Jae-in do sada su se sreli dva puta (EPA)

Sjeverna i Južna Koreja dogovorile su održavanje samita u Pjongjangu od 18. do 20. septembra, kako bi razgovarale o denuklearizaciji Korejskog poluotoka.

Sjevernokorejski vođa Kim Jong-un i južnokorejski predsjednik Moon Jae-in razgovarat će tom prilikom o “praktičnim mjerama” koje treba poduzeti prema denuklearizaciji Korejskog poluotoka, rekao je novinarima savjetnik južnokorejskog predsjednika za nacionalnu sigurnost Chung Eui-yong nakon susreta s Kimom u Pjongjangu.

Kim je “ponovno potvrdio odlučnost da se u potpunosti denuklearizira” Korejhski poluotok te je izrazio želju za tješnjom suradnjom s Južnom Korejom i Sjedinjenim Američkim Državama u tom smislu, naglasio je Chung.

Kolijevka mira bez nuklearnog oružja

On je u srijedu posjetio sjevernokorejsku prijestolnicu i vođi te zemlje predao lično pismo od Moona.

Sjevernokorejska novinska agencija KCNA objavila je, navodeći Kima, da “Sjever i Jug trebaju nastaviti s naporima kako bi ostvarili denuklearizaciju Korejskog poluotoka”.

“Njegova je želja da u potpunosti ukloni opasnost oružanog sukoba i užase rata na Korejskom poluotoku, kako bi ga se transformiralo u kolijevku mira bez nuklearnog oružja, slobodnu od bilo kakve nuklearne prijetnje”, objavila je KCNA.

Seul novim samitom želi dati zamah diplomatskim naporima koji su počeli na historijskom samitu 12. juna u Singapuru između Kima i američkog predsjednika.

Kim i Trump na tom su sastanku obećali raditi na “potpunoj denuklearizaciji” Korejskog poluotoka.

Od tada su njihovi odnosi zategnutiji, jer obje strane optužuju onu drugu da nije u dovoljnoj mjeri ispunila svoja obećanja.

Kim ima povjerenja u Trumpa

Prošli mjesec Trump je otkazao posjetu državnog sekretara Mikea Pompea Sjevernoj Koreji.

Unatoč poteškoćama, Kim je rekao da ima povjerenja u Trumpa, naglasio je južnokorejski izaslanik.

Također je kazao da “prenesemo SAD-u poruku da mora stvoriti situacije u kojima bi on mogao zaključiti da je odluka o denuklearizaciji bila dobra odluka”, dodao je.

Moon i Kim susreli su se do sada direktno dva puta.

Izvor: Agencije