Samit dvije Koreje: Kim se zahvalio Moonu

Treći samit lidera dvije Koreje (EPA)

Lideri Sjeverne i Južne Koreje Kim Jong Un i Moon Jae In danas su u Pjongjangu obavili prvu rundu razgovora u okviru trećeg samita dva lidera.

Vođe dvije Koreje imali su danas prve detaljnije razgovore u Pjongjangu, razgovori se nastavljaju sutra, a južnokorejski predsjednik Moon će se vratiti u četvrtak u Seul. 

Kako se navodi u saopštenju objavljenom nakon sastanka, Kim se zahvalio južnokorejskom predsjedniku zbog posredovanja u organizovanju samita s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom u Singapuru, koji je, kako je rekao sjevernokorejski lider, stabilizovao sigurnosnu situaciju u regionu.

Kim je ovo izjavio tokom sastanka s južnokorejskim predsednikom Mun Džae-Inom danas u Pjongjangu, javlja južnokorejski medijski pul, a prenosi Beta. 

Južnokorejski predsednik stigao je u Pjongjang u nadi da će oživjeti pregovore o denuklearizaciji korejskog poluotoka. Iz kancelarije južnokorejskog predsednika navodi se da će u centru samita biti nekoliko tema, od kojih su najvažnije denuklearizacija, smanjenje vojne tenzije između dvije Koreje i unapređenje veza.

Izvor: Agencije