Salzburški festival: Publika bez lepeza, kako ne bi širila virus

Do početka ovogodišnjeg 100. festivala samo je jedan zaposlenik bio pozitivan na virus (EPA)

Ljubitelji klasične glazbe moraju spremiti lepeze i izdržati vrućine na Salzburškom festivalu koji je izradio detaljni plan zaštite od korona virusa umjesto da je otkazao nastupe zbog epidemije COVID-a 19, prenosi Hina.

Ovogodišnji operni, kazališni i koncertni spektakl u rodnom gradu Mozarta doživljava se kao test za druge velike kulturne događaje u Evropi.

Zahtjev da se suzdrže od mahanja lepezama na njemačkom i engleskom jeziku dodan je na snimke koje publika čuje na početku svake izvedbe u Salzburgu.

Osigurati neometano odvijanje festivala

Mahanje lepezama “može širiti zarazne aerosole umjesto da ih usiše sustav za klimatizaciju”, kazao je izvršni direktor festivala Lukas Crepaz za dpa.

Mjera je jedna od zadnjih u nizu mjera opreza kojima se želi osigurati nesmetano odvijanje festivala.

Publici je na raspolaganju samo dvije trećine raspoloživih sjedala kako bi se osiguralo socijalno distanciranje i nema pauza što onemogućava druženje gostiju.

Posjetitelji moraju nositi maske prilikom ulaska i izlaska, a pozvani su i da ih drže na licu tokom čitave predstave ili koncerta.

Dnevnik zdravlja

Svi se umjetnici redovito testiraju na virus i moraju voditi dnevnike o svom zdravlju.

Osim na otvaranju festivala proteklog vikenda, kad su neki posrnuli u poštivanju pravila, Crepaz kaže da je ponašanje publike i izvođača “besprijekorno”.

Do početka ovogodišnjeg 100. festivala samo je jedan zaposlenik bio pozitivan na virus, a nakon toga nije više zabilježen nijedan.

Izvor: Agencije