Salvinija će pozvati na sud zbog otmice migranata

Migranti
Migranti su danima bili na brodu dok tužilaštvo nije naredilo zapljenu broda i evakuaciju ljudi (Reuters)

Specijalni sud u Italiji izdao je preporuku da se čelniku krajnje desne stranke Liga Matteu Salviniju sudi zato što u augustu prošle godine, dok je bio ministar unutrašnjih poslova, nije dozvolio iskrcavanje migranata s humanitarnog broda, javio je Reuters.

U sudskom dokumentu navodi se da je sud u Palermu zatražio od parlamenta ovlaštenje da nastavi istragu protiv Salvinija zbog otmice 107 migranata koji su bili na španskom humanitarnom brodu, prenio je Tanjug.

“Salvini je bez valjanog razloga odbacio zahtjev kapetana za iskrcavanje, čime je svjesno ugrozio lične slobode migranata”, navodi se u dokumentu.

Migranti su danima bili na brod, dok tužilaštvo nije naredilo zapljenu broda i evakuaciju ljudi.

‘Još jedna tužba za otmicu migranata’

Tokom 14 mjeseci na mjestu ministra unutrašnjih poslova Salvini je neprestano sprečavao ulazak migranata u Italiju i ometao aktivnosti spasilačkih brodova, prijeteći humanitarnim organizacijama kaznama i pokušavajući natjerati druge evropske zemlje da prihvate migrante.

“Pokušavaju me zaustaviti i uplašiti vas. Obećavam da neću odustati. Nikad neću odustati”, rekao je Salvini nakon što je objavljeno mišljenje suda.

U gotovo identičnom slučaju očekuje se da Senat ovog mjeseca ovlasti sud u sicilijanskom gradu Cataniji da sudi Salviniju po još jednoj tužbi za otmicu migranata.

Njegova Liga suočava se s dvije odvojene finansijske istrage zbog mogućeg pranja novca i međunarodne korupcije, zbog sumnje da je pokušala dobiti milione eura posredstvom tajnog sporazuma u vezi s ruskom naftom.

Prema posljednjim anketama, Liga je i dalje najpopularnija stranka u Italiji s više od 30 posto podrške, ali je poraz u ključnoj regiji Emiliji-Romagni krajem januara umanjio šanse Salviniju u pokušaju da zbaci vladu i vrati se na vlast.

Izvor: Agencije