Oglasi

Salvini želi potjerati Rome koji nemaju italijansko državljanstvo

Ministar unutrašnjih poslova kaže da planira popisati romsku zajednicu u Italiji kako bi 'vidio ko su, kakvi su i koliko ih ima'.
Matteo Salvini, ItalijaMatteo Salvini: Cilj je da ljudi dobiju pravo doputovati u Italiju avionom, najbolje prvom klasomEPA - Arhiva

Italijanski ministar unutrašnjih poslova Matteo Salvini potakao je novu polemiku najavivši uskoro popis Roma koji žive u Italiji kako bi se eventualno protjeralo one sa stranim državljanstvom i, "nažalost", kako je rekao, zadržalo italijanske.

Salvini, koji je i predsjednik Lige (stranka krajnje desnice) izjavio je na lombardijskoj televiziji da planira popisati romsku zajednicu u Italiji kako bi "vidio ko su, kakvi su i koliko ih ima".

Na osnovu toga, rekao je, odlučit će se hoće li se protjerati one koji imaju strano državljanstvo, a nemaju reguliran status; što se tiče "italijanskih Roma, nažalost, moramo ih zadržati", kazao je u toj emisiji.

Najava popisa podigla je buru u redovima opozicije i opreznu reakciju romske zajednice.

'Izmišljotina koja zaudara na fašizam'

Izvještaj o toj zajednici još je lani objavio Italijanski državni zavod za statistiku, navodi Udruženje romska nacija u saopćenju, zatraživši što prije sastanak s novim ministrom.

"Salvini nastavlja izbornu kampanju sve ružnijim riječima", ocijenila je senatorica Demokratske stranke (lijevi centar) Simona Malpezzi, koja misli da je taj popis "samo posljednja izmišljotina [novog ministra unutrašnjih poslova], koja pomalo zaudara na fašizam".

Salvini se prošle sedmice našao u centru pažnje kada se usprotivio dolasku humanitarnog broda sa 630 migranata u italijansku luku.

"Neki govore o 'šoku', zašto? Mislim samo na tu sirotu djecu koju se uči krađi i bezakonju", reagirao je Salvini na Twitteru.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.