Salvini zatvara luke i za humanitarce

Salvini je brodove s izbjeglicama nazvao teretom sastavljenim od ljudskih bića koja su krijumčari napustili na moru (EPA)

Talijanski ministar unutarnjih poslova i zamjenik premijera Matteo Salvini najavio je da će još dvjema humanitarnim udrugama za spas migranata i izbjeglica zabraniti uplovljavanje u talijanske luke, javlja dpa.

Zabrana se primjenjuje za udruge Sea-Watch i Mission Lifeline, napisao je čelnik Lige, ekstremno desne antiimigrantske stranke, na Facebooku.

“Ti bi ljudi trebali znati da Italija više ne želi pomagati u poslu oko ilegalne imigracije, pa će morati naći druge (ne talijanske) luke kamo će ići”, napisao je Salvini.

Salvini je rekao da su obje udruge smjestile svoja plovila blizu libijske obale kako bi “skupljale teret sastavljen od ljudskih bića koja su krijumčari napustili na moru”.

Preusmjerili brod u Španiju

Prije nekoliko dana Italija je odbila dopustiti da pristane brod francusko-njemačko-talijanske humanitarne udruge SOS Mediterranee i medicinske udruge Liječnici bez granica (MSF).

Nakon što ga je odbila i Malta, brodu Aquariusu je ponuđeno pristajanje u Španjolskoj te je prisiljen proći dugačak i opasan put u Valenciju.

 

Očekuje se da će Aquarius i još dva broda koji prevoze najmanje 630 migranata i izbjeglica, spašenih prije tjedan dana u moru kod Libije, u nedjelju oko podneva stići u Valenciju.

Njih su u noći između 9. i 10. lipnja na pučini kod Libije spasile organizacije SOS Mediteran i Liječnici bez granica te prebacili na humanitarni brod Aquarius.

Migranti i izbjeglice dolaze iz 26 zemalja od kojih 23 s afričkog kontinenta, te iz Afganistana, Bangladeša i Pakistana. Među njima je šest trudnica, 11 djece mlađe od pet godina i 123 maloljetnika bez pratnje, preciziraju Liječnici bez granica.

Izvor: Agencije