Salvini zabranjuje iskrcavanje spašenih migranata u Italiji

Brod sa spašenim migrantima usidren je u blizini italijanskog otoka Lampeduse (Reuters)

Spašene izbjeglice i migranti, njih 49, među kojima je 12-ero djece, ostali su “zatočeni” na moru nakon što je italijanski ministar unutrašnjih poslova Matteo Salvini zabranio njihovo iskrcavanje s broda nevladine organizacije na tlo te zemlje.

Osoblje broda italijanske humanitarne organizacije “Mediterranea Saving Humans” spasilo je migrante s broda koji je tonuo u blizini libijske obale i dovelo ih u blizinu italijanskog otoka Lampeduse.

No, nisu dobili dozvolu za iskrcavanje na taj otok, dok je Salvini na Twitteru objavio da su “italijanske luke bile i ostaju zatvorene”.

U utorak ujutro Salvini je ponovio poruku, rekavši da Italija neće popustiti pred ucjenama društvenih grupa koje “pomažu trgovinu ljudima”.

Komisija ‘eksperata i policajaca’

“Što se mene tiče, migranti mogu biti izliječeni, nahranjeni, obučeni i dobiti svu udobnost, ali neće kročiti nogom na italijansko tlo”, rekao je on za televiziju SkyTG24.

Ministarstvo unutrašnjih poslova izdalo je direktivu prema kojoj brodovi koji spašavaju ljude na Sredozemlju koji nisu italijanski i ne sarađuju s vlastima u Rimu nemaju pravo koristiti italijanske luke.

“Bilo kakvo kršenje međunarodnog pomorskog ili italijanskog prava može se tumačiti kao namjerno djelovanje kako bi se ilegalni imigranti doveli u Italiju i olakšala trgovina ljudima”, dodao je Salvini.

On je u utorak objasnio da će Ministarstvo unutrašnjih poslova formirati komisiju “eksperata i policajaca” kako bi se osiguralo poštivanje direktive.

Načelnik Lampeduse Salvatore Martello, pak, osporava Salvinijevu tvrdnju da su italijanske luke zatvorene.

On tvrdi da su tokom prošle godine krijumčari iz čamaca na Lampedusu iskrcali više od 3.000 migranata.

Politika ‘zatvorenih vrata’

Brod Mare Jonio, koji plovi pod italijanskom zastavom, trenutno je usidren u blizini Lampeduse, malog otoka na pola puta između Sicilije i Tunisa.

Salvini tvrdi da je njegova imigracijska politika “zatvorenih vrata” doprinijela znatnom padu dolazaka migranta i broja smrtnih slučajeva na moru.

U januaru je Human Rights Watch izvijestio da izbjeglice i migranti u pretrpanim kampovima u Libiji, među kojima su i djeca, nemaju pristup pristojnoj hrani, ljekarskoj njezi i sanitarijama te da su svakodnevno žrtve nasilja.

Izvor: Agencije