Salvini prijeti rušenjem Vlade zbog spora s EU-om

Italija, EU, Zastave
Evropska komisija odlučila je da dug Italije, jedan od najvećih na svijetu, zahtijeva pokretanje procedure prekomjernog deficita (EPA)

Zamjenik talijanskog premijera Matteo Salvini podignuo je u petak uloge u sporu o proračuna s Bruxellesom zaprijetivši da će podnijeti ostavku i srušiti vladu ne uspije li progurati smanjenje poreza za najmanje deset milijarda eura.

Italija pregovara s Bruxellesom o reviziji proračuna ne bi li spriječila pokretanje europskog disciplinskog postupka, prenosi Hina. 

Europska komisija očekuje da će talijanski javni dug nastaviti rasti.

Trenutačno iznosi 132 posto BDP-a, a dopušteno je 60 posto.

Salvini: Moja je dužnost provesti poreznu reformu

Ohrabren dobrim rezultatom svoje stranke na izborima za Europski parlament i lokalnim izborima, Salvini je smanjenje visokog poreznog opterećenja proglasio prioritetom vlade.

Opetovano ističe da će vlada ostati na vlasti do kraja mandata progura li ključne mjere, počevši od smanjenja poreza.

“Ne može se govoriti o ozbiljnom smanjenju poreza koje bi bilo manje od deset milijardi eura”, rekao je za Corriere della Serra.

“Italija treba smjelu poreznu reformu. Moja je dužnost to provesti. Ako mi ne budu dopustili, reći ću ‘zbogom’ i otići.”

Salvini smatra da je smanjenje poreza jedini put za oživljavanje gospodarskog rasta.

Nedavno je Europska komisija odlučila kako dug Italije, jedan od najvećih na svijetu, zahtijeva pokretanje procedure prekomjernog deficita (EDP).

Predstavnici zemalja članica Europske unije podržali su tu odluku te pozvali Italiju da poduzme “potrebne mjere kako bi osigurali usklađenost sa zahtjevima EU-a”, rekao je dužnosnik EU-a.

Conte i Tria žele izbjeći kaznene mjere

Europski povjerenik za ekonomske i financijske poslove Pierre Moscovici pozvao je Italiju da predstavi procedure kojima će izbjeći disciplinske mjere zbog rastućeg duga te pozvao na brzu reakciju.

Moscovici je kazao kako će Komisija i dalje ustrajati u pripremama za pokretanje EDP-a.

“Ostajemo predani inteligentnoj i fleksibilnoj primjeni naših fiskalnih pravila”, rekao je on.

“No, nema sumnje da nećemo primijeniti proceduru ako kriteriji nisu zadovoljeni.”

Talijanski premijer Giuseppe Conte i ministar gospodarstva Giovanni Tria rekli su kako žele izbjeći kaznene mjere EU-a, dok se potpredsjednik Vlade Matteo Salvini tome znatno više protivi.

Izvor: Agencije