Salvini prijeti da će migrante na Mediteranu vratiti u Libiju

EU je odbacila Salvinijev zahtjev jer Libiju ne smatra sigurnom zemljom za migrante (EPA)

Talijanski ministar unutarnjih poslova Matteo Salvini zaprijetio je da će vratiti u Libiju gotovo 180 migranata koji se već tri dana nalaze na moru kod Lampeduse ako se ne pronađe europsko rješenje, prenosi AFP.

Europska unija tu je mogućnost do sada uvijek kategorički odbacivala jer Libiju ne smatra sigurnom zemljom za migrante, što nalaže međunarodno pomorsko pravo.

“Ili će Europa ozbiljno odlučiti da konkretno pomogne Italiji, počevši primjerice od 180 migranata koji se nalaze na brodu Diciotti, ili ćemo biti prisiljeni da ljude spašene na moru ispratimo do neke libijske luke”, rekao je Salvini, vođa protuimigrantske Lige i zamjenik premijera.

Brod talijanske obalne straže Diciotti nalazi se od četvrtka ispred Lampeduse jer nije dobio dozvolu pristajanja u luku. Talijanska vlada traži od Malte da preuzme migrante.

Malteški odgovor naljutio Rim

Malteška vlada, koja je u srijedu primila brod Aquarius sa 141 migrantom nakon dogovora da će biti raspoređeni po nekoliko europskih zemalja, odgovara da su migranti odbili maltešku pomoć izrazivši želju ići na Lampedusu.

Brod Diciotti je intervenirao kako migranti ne bi ušli u talijanske vode i nije ih spašavao, tvrdi malteški ministar unutarnjih poslova.

Talijanske vlasti ljute su jer je obalna straža, po Salviniju, djelovala bez pristanka Rima, a malteški odgovor dodatno ih je razljutio.

Izvor: Agencije