Salvini odbija prihvatiti migrante s dva broda

Salvini je nedavno uveo novi zakon prema kojem brodovi koji uđu u italijanske vode bez odobrenja plaćaju novčanu kaznu do milion eura (EPA)

Italijanski ministar unutrašnjih poslova Matteo Salvini izjavio je danas kako radi na tome da spriječi da dva spasilačka broda dovedu u Italiju više od 500 migranata, prenose agencije.

Ocean Viking, kojim upravljaju francuska nevladina organizacija Ljekari bez granica i SOS Mediterranee, spasio je 356 migranata na obali Libije u petak, dok je španski brod Open Arms spasio približno 160 osoba, prenosi agencija Reuters.

Oba su broda u centralnom dijelu Sredozemnog mora, na maloj udaljenosti od italijanskog otoka Lampeduse, i traže sigurnu luku da iskrcaju pretežno afričke migrante.

Salvini je, međutim, poručio da brodovi nisu problem Rima.

Hapšenje kapetana

“Jutros sam na poslu u Ministarstvu kako bih spriječio da se više od 500 migranata iskrca s dva broda NVO, jednog francuskog i jednog španskog”, napisao je Salvini na Facebooku.

“Prenijet ću vam kako se ovo završilo. Neću odustati”, poručio je Salvini.

Ranije ovog mjeseca Salvini, čelnik krajnje desničarske Lige, čija je popularnost u Italiji porasla otkad je prošle godine preuzeo dužnost i pokrenuo žestoku antiimigracijsku akciju, uveo je novi zakon prema kojem brodovi koji uđu u italijanske vode bez odobrenja plaćaju novčanu kaznu do milion eura.

Zakon, također, predviđa hapšenje kapetana koji ignoriraju naredbe da se drže podalje i poziva mornaričke vlasti da im automatski oduzmu brodove.

Izvor: Agencije