Oglasi

Salvini odbija prihvatiti migrante s dva broda

Ocean Viking spasio je 356, a Open Arms 160 migranata na Sredozemnom moru.
Salvini je nedavno uveo novi zakon prema kojem brodovi koji uđu u italijanske vode bez odobrenja plaćaju novčanu kaznu do milion euraEPA - Ilustracija

Italijanski ministar unutrašnjih poslova Matteo Salvini izjavio je danas kako radi na tome da spriječi da dva spasilačka broda dovedu u Italiju više od 500 migranata, prenose agencije.

Ocean Viking, kojim upravljaju francuska nevladina organizacija Ljekari bez granica i SOS Mediterranee, spasio je 356 migranata na obali Libije u petak, dok je španski brod Open Arms spasio približno 160 osoba, prenosi agencija Reuters.

Oba su broda u centralnom dijelu Sredozemnog mora, na maloj udaljenosti od italijanskog otoka Lampeduse, i traže sigurnu luku da iskrcaju pretežno afričke migrante.

Salvini je, međutim, poručio da brodovi nisu problem Rima.

Hapšenje kapetana

"Jutros sam na poslu u Ministarstvu kako bih spriječio da se više od 500 migranata iskrca s dva broda NVO, jednog francuskog i jednog španskog", napisao je Salvini na Facebooku.

"Prenijet ću vam kako se ovo završilo. Neću odustati", poručio je Salvini.

Ranije ovog mjeseca Salvini, čelnik krajnje desničarske Lige, čija je popularnost u Italiji porasla otkad je prošle godine preuzeo dužnost i pokrenuo žestoku antiimigracijsku akciju, uveo je novi zakon prema kojem brodovi koji uđu u italijanske vode bez odobrenja plaćaju novčanu kaznu do milion eura.

Zakon, također, predviđa hapšenje kapetana koji ignoriraju naredbe da se drže podalje i poziva mornaričke vlasti da im automatski oduzmu brodove.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.