Salvini: Neonacisti su planirali atentat na mene

Policija je otkrila veliku količinu oružja, uključujući raketu zrak-zrak francuske proizvodnje (EPA)

Italijanski ministar unutrašnjih poslova Matteo Salvini izjavio je da ga je grupa ukrajinskih neonacista, uhapšena zbog posjedovanja čitavog arsenala oružja, htjela ubiti.

“To je bila jedna od mnogih prijetnji smrću koje dobijam svaki dan. Tajna služba me je izvijestila o ukrajinskoj grupi koja planira atentat na mene. Drago mi je što je to doprinijelo da se pronađe arsenal nekih ludaka”, rekao je Salvini, koji je poznat po svojim jakim proruskim stavovima, prenosi Ansa.

Italijanska policija privela je u utorak trojicu muškaraca, među kojima i jednog koji je povezan s neofašističkom političkom strankom, nakon što je otkrila veliku količinu oružja, uključujući raketu zrak-zrak francuske proizvodnje, kao i materijal s nacističkim simbolima.

Policija je saopćila da je to otkriće rezultat prethodne istrage o Italijanima koji su učestvovali u ratu u istočnoj Ukrajini.

Katar prodao raketu

Italijanska policija i Tužilaštvo saopćili su da je informacija o postojanju zavjere da se izvede atentat na Salvinija potekla od bivšeg agenta KGB-a, ali da za to nisu pronađeni dokazi.

U saopćenju se navodi da je do otkrivanja pokušaja prodaje rakete zrak-zrak došlo zahvaljujući nadgledanju pet Italijana, bivših policajaca bliskih Azovskom bataljonu.

Iz katarskog Ministarstva vanjskih poslova za Reuters su rekli da je raketa francuske proizvodnje nekada bila u posjedu vojske te zemlje, ali da je prije 25 godina prodata “trećoj prijateljskoj zemlji”.

Kako navodi AP, Salvini je popustio pod pritiskom javnosti i pristao odgovarati na pitanja u Parlamentu o optužbama da je njegov saradnik tražio od Rusije novac za njegovu prorusku partiju Liga.

Izvor: Agencije