Salvini: Najveći neprijatelji EU-a su njeni sadašnji vladari

Matteo Salvini, Marine Le Pen
Na velikom skupu u Milanu će, uz Mattea Salvinija, biti i čelnica francuske krajnje desnice Marine Le Pen (EPA)

Sadašnja politička elita najveći je neprijatelj Europske unije, a ne populisti, koje pogrešno etiketiraju kao antieuropejce, rekao je čelnik krajnje desne Lige Matteo Salvini, uoči summita europskih nacionalista iz 11 zemalja, ali ne i iz Mađarske.

Europski nacionalisti, koji iz izbora u izbore osvajaju sve više glasova, okupljaju se u subotu na summitu u Milanu, na vrhuncu izborne kampanje za Europski parlament za tjedan dana, prenosi Hina.

Na velikom skupu u Milanu će, uz Salvinija, biti i čelnica francuske krajnje desnice Marine Le Pen, piše agencija AFP.

Zamjenik talijanskog premijera i ministar unutarnjih poslova Salvini je uoči skupa u Milanu poručio da je “Europa snažna samo ako je čine snažne nacije” i pozvao na “Europu nacija koje surađuju”, umjesto “bunkera” federalističke EU.

“Europskeptici su ti koji danas vladaju Europom. Antieuropejci su socijalisti i [desni centar], koji su naš san pretvorili u noćnu moru u kavezu – neprijatelji Europe su oni koji danas vladaju”, rekao je on u Milanu uoči summita.

Vratiti moć u nadležnost suverenih nacija

Pozvao je one koji mu ne vjeruju da se raspitaju na ulicama.

“Odete li na ulicu i upitate 10 osoba: ‘Slažete li se s EU-om kakva je danas, sviđa vam se?’, vjerojatno bi njih osam odgovorilo: ‘Ne, hvala'”, kazao je.

Salvinijev je cilj slomiti moć EU-a i vratiti je u nadležnost suverenih nacija u području trgovine, poljoprivrede i proračunske discipline, a zajedničku politiku EU-a treba voditi u pitanjima migracija, napose u vraćanju ilegalnih migranata iz Europe u njihove domovine.

“Čvrsto vjerujemo u Europu koja čini nekoliko stvari, ali ih čini dobro”, poručio je.

Skup u Milanu okupit će izaslanstva iz 12 zemalja – Austrije, Belgije, Bugarske, Češke, Danske, Estonije, Finske, Francuske, Italije, Njemačke, Nizozemske i Slovačke.

Talijanska Liga bi, prema anketama, trebala ući u EP s 26 zastupnika, što znači 20 više nego sada.

Francuska stranka desnog centra Nacionalno okupljanje trebala bi ih imati 20 zastupnika, što je pet više nego danas, a njemački AfD 11 zastupnika, što je deset više sa sadašnjeg jednog mjesta.

Salvini je pozvao na jedinstvo “domoljubne i konzervativne snage” u Europu u kojoj će biti “manje imigracija” i u kojoj će se boriti protiv “terorizma i islamizacije”.

Marine Le Pen jer putovala Europom kako bi pridobila podršku drugih manjih srodnih stranaka, kao što su bugarska Volja, SPD, Sme Rodina, Ekre.

Oni žele stvoriti “supergrupu” u EP-u i postati treća najveća snaga čemu se nadaju i liberali (ALDE).

Evropska desnica nije jedinstvena

Mađarski nacionalkonzervativni lider Viktor Orban neće sudjelovati u na skupu u Milanu, kao ni poljski PiS, unatoč tomu što je Salvini u siječnju posjetio Varšavu.

Nacionalističke stranke EU-a ipak nisu jedinstvene i razilaze se u stajalištima.

Tako neke od njih ne prihvaćaju gospodarski protekcionizam kakav zastupa Le Pen, niti njezinu bliskost s Rusijom, koja je posebno trn u oku bivšim komunističkim zemljama.

Osim toga, ne sviđaju im se ni optužbe protiv Le Pen zbog fiktivnih zapošljavanja.

Nadalje, neke su eurofobne stranke radikalnije od drugih.

Primjerice, estonska stranka Ekre predstavlja se kao ugrofinska supremacistička stranka.

Uz talijansku Ligu i francusko Nacionalno okupljanje, u Milanu će biti i predstavnici Alternative za Njemačku – AfD-a te Slobodarske partije Austrije – FPO.

Na skupu će sudjelovati i Pravi Finci, druga stranka po snazi nakon izbora u travnju, Stranka danskog naroda, treća snaga u zemlji, nizozemski PVV Geerta Wildersa, Vlaams Belang, stranka koja se zalaže za neovisnost Flandrije, estonska proturuska stranka Ekre, češki SPD, na čelu s poduzetnikom japanskog podrijetla Tomiom Okamurom, slovačka stranka Sme Rodina i bugarska Volja.

Izvor: Agencije