Salto ruskog Suhoja oko američkog aviona

Ruska letjelica je došla sa strane američke, potom otišla iznad i zatim kompletirala krug oko američkog izviđača (Reuters)

Ruski avion provocirao je američki avion za izviđanje iznad međunarodnih voda Baltičkog mora, saopćeno je iz Ministarstva odbrane Sjedinjenih Američkih Država, prenose agencije.

“Ruski avion SU-27 29. aprila prekršio je profesionalna i sigurnosna pravila iznad međunarodnih voda Baltičkog mora te provocirao američki avion RC-135, koji je vršio rutinski let”, navedeno je u saopćenju iz Pentagona.

Naglašeno je, također, kako se ruski avion američkoj letjelici približio na svega 7,5 metara.

Reakcija iz Moskve

Američki mediji navode kako je SU-27 napravio salto oko RC-135.

Ruska letjelica je došla sa strane američke, potom otišla iznad i zatim kompletirala krug oko američkog izviđača.

Glasnogovornica Pentagona Laura Seal naglasila je kako je SAD zabrinut zbog ovakvih nastupa ruskih ratnih aviona te dodala kako niti jedan američki avion nije narušio ruski zračni prostor u Baltičkom moru.

Rusko Ministarstvo odbrane u subotu je saopćilo kako je poslalo borbeni avion da presretne američku letjelicu koja se približavala ruskoj granici iznad Baltičkog mora.

Na ovaj potez se Ministarstvo, kako se navodi u saopćenju, odlučilo jer je američki avion isključio svoj primopredajnik potreban za identifikaciju.

Incident na Baltiku

“Svi letovi ruskih aviona su provedeni u skladu s međunarodnim pravilima korištenja zračnog prostora. Zračne snage američke vojske imaju dva rješenja: ili da ne lete blizu naših granica, ili da uključe primopredajnik za identifikaciju”, navodi se u saopćenju Ministarstva iz Moskve.

Ovaj incident je posljednji u nizu sve agresivnijih postupaka ruske vojske prema zapadnim državama.

Početkom ovog mjeseca ruski borbeni mlažnjaci su prohujali pored američkog ratnog broda u Baltičkom moru na veoma maloj udaljenosti.

Izvor: Agencije